Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anton van Vilsteren druk met eigen bedrijf Biotoon en Nautilus

'Laat die rups toch zijn gang gaan'

Tholen – Anton van Vilsteren is op dit moment druk bezig met de verwerking van de pastinaak die recent van het land is gehaald. "Daarnaast telen we ook uien, peen, tarwe, zes koolsoorten, pompoen, wortelpeterselie, pootaardappelen en grasklaver. Biotoon maakt alles supermarktklaar. "Wij doen het hele proces. Niemand raakt ze meer aan." Om dit te kunnen realiseren, beschikt Biotoon in Marknesse (Noordoostpolder) over een grote verwerkingshal met veel koelcellen.


Druk met verpakken van pastinaak

"Ik vind het jammer dat een supermarkt vaak perse een bio- en een reguliere variant wil aanbieden. Daarom proberen we supermarkten ervan te overtuigen om uit te wisselen. Soms lukt dit en soms niet." Nieuw bij Biotoon is het pakketje met een mini-kool en mini-savooi. "Ook hebben we sinds kort wortelpeterselie in consumentenverpakking”, vertelt Anton. Het merendeel, zo'n 80/90 procent, van de productie gaat naar Duitsland. “Zij kunnen de Hollandse producten ook echt waarderen."


Pastinaak klaar voor vervoer naar Duitse bio-supermarkt

Biotoon

Biotoon is sinds 2001 Skal-gecertificeerd. "De gangbare teelt was verre van duurzaam en kreeg toen een steeds negatiever imago. Ook lagen de prijzen zo laag, dat de perspectieven voor bio een stuk beter waren."


Wat kleinere consumentenverpakking

Het lastigst aan bio vindt Anton de onkruiddruk en de insecten. "De consument wil het liefst onbeschadigde producten, terwijl ik het juist de charme vindt dat geen enkel beschermingsmiddel de rups tegen heeft gehouden. Laat die rups maar gewoon zijn gang gaan. Ik heb zelf geen spijt gehad, je ziet mij niet meer terugschakelen. We zijn inmiddels ook al een aardig eind over de productieproblemen heen."


Anton helpt zelf ook mee

"Het grootste voordeel van bio blijft de ruime rotatie. Bio en conventioneel kunnen ook veel van elkaar leren. Denk alleen maar aan de meeldauw-resistente uienrassen. Voor mij is bio echt de kraamkamer van het vinden van oplossingen."

Nautilus

Naast zijn eigen bedrijf is hij ook druk met de telersvereniging Nautilus. "Ik ben sinds begin 2007 voorzitter. De eerste twee jaren waren relatief makkelijke jaren als bestuurder. Recent zijn de regels weer aangetrokken. Daarmee hebben we onze handen vol, zo zit er veel werk in het voldoen aan de GMO-verordening. Omdat we zo'n diverse range aan producten aanbieden, is dit voor ons wat lastiger. Het is eigenlijk jammer dat daar zoveel tijd in gaat zitten."

Bij telersvereniging Nautilus zijn op dit moment 87 telers aangesloten, deze telers zitten gevestigd door het hele land heen, maar het zwaartepunt ligt wel in Flevoland. "Het belangrijkste voordeel van aangesloten zijn bij Nautilus is dat we de verkoop kunnen bundelen. De afnemer kan bij één iemand terecht."


Pompoenen staan gereed om te verpakken

Nautilus is begonnen met vollegrondstelers, daarna in 2002 ook glastelers en sinds 2009 ook fruittelers. "Natuurlijk vallen er ook nog wel eens telers af, dit zijn meestal degenen die de regels te strak vinden. Je moet immers toch iets van je vrijheid opgeven. Daartegenover staat dat je goede prijsinformatie krijgt en dat de afzet gebundeld is."


Deze kool gaat ook naar Duitsland

"De telersbijeenkomsten zijn een echte ontmoetingsplek. Omdat bijna al onze buren gangbaar zijn, is het fijn dat we hier alles met elkaar kunnen delen. Volgens mij zijn bio-telers sowieso erg open naar elkaar. We werken natuurlijk volgens eenzelfde ideologie."

Voor meer informatie:
Anton van Vilsteren
Biotoon
Sloefweg 18
8316 PL Marknesse
Tel: 0527 203 760
info@biotoon.nl
www,nautilusorganic.nl