Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Co-existentieregels niet voldoende om vermenging teelten tegen te gaan"

Het voorstel van de Europese Commissie om lidstaten zelf te laten beslissen over de toelating van transgene teelten krijgt steeds meer kritiek van juristen, meldt het Agrarisch Dagblad. Juristen van het Europees parlement zijn bijvoorbeeld van mening dat het commissievoorstel de lidstaten nauwelijks vrijheid biedt.

De Amsterdamse jurist Thijs Etty van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Universiteit van Amsterdam heeft het uitgelekte advies van de parlementsjuristen op verzoek van het Agrarisch Dagblad ingezien. Wat hem frappeert is dat de Europese juristen zo weinig aandacht besteden aan de sociaal-economische consequenties van de toelating van de teelt van transgene gewassen. Die zijn volgens Etty niet af te dekken met regels voor co-existentie, met maatregelen die moeten voorkomen dat biologische of gangbare teelten ongewild worden vermengd met transgene teelten.

Volgens Etty slaan de juristen de plank mis als ze zeggen dat de eigen bevoegdheid van lidstaten om teelten te verbieden, gebaseerd kan worden op de regels voor de vrijheid van verkeer van goederen. "Het doel van zo’n verbod is immers juist het vrije verkeer te beperken."

Bron: Agrarisch Dagblad

Publicatiedatum: