In het Franse Pontivy is een nieuwe coöperatie opgericht. Het gaat om 'La société coopérative Bretagne Bio'. Deze samenwerking biedt lokale groente en fruit aan, volledig klaar om verwerkt te worden in gerechten. Dit is één van de zeven economische projecten die dit jaar financieel gesteund worden door de gemeenschap Pontivy.


Op de voorgrond vanaf links: Philippe Creignou, Sébastien Abgrall en Ramdane Maïni. Op de tweede rij: Patrice Cheze en Jean-Paul Le Crom.

Er zijn zeven telers uit Finistère aangesloten. "Het doel is om de biologische groenten en fruit te snijden en te verpakken volgens de eisen van de keukens", vertelt de manager Sebastian Abgrall. Het is om bio in de horeca verder te ontwikkelen. In 2012 moet namelijk een minimum van 20 procent bio-producten gehaald worden in de horeca en op scholen en beroepsopleidingen.

Sowieso heeft Bretagne grote ambities voor wat betreft bio. Jean-Paul Le Crom, varkenshouder in Rohan, heeft dit vertaald in één van de grootste biogasinstallaties in Frankrijk. "Hij is klaar voor gebruik", vertelt de ondernemer die zo'n 2,9 miljoen euro in het project geïnvesteerd heeft. "Het leidt ook tot werkgelegenheid, er kunnen hier vier personen aan de slag."