Overheid kan juist besparen

Joop Atsma: 'Duurzaam is niet duur'

De overheid kan door duurzaam inkopen miljoenen euro's besparen. Dat zei staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu vorige week op de Dag van de Duurzaamheid in Leeuwarden.

Het Rijk heeft als ambitie aangegeven om in 2010 voor 100 procent duurzaam in te kopen. Provincies en waterschappen hebben aangegeven dit jaar voor 50 procent duurzaam inkopen te doen en gemeenten voor 75 procent; in 2015 kopen ook zij voor 100 procent duurzaam in.

Met duurzaam inkopen kan de Nederlandse overheid volgens Atsma niet alleen het milieu sparen. Duurzaam inkopen kan ook leiden tot een besparing van vele miljoenen euro's.

"We zijn met duurzaam inkopen op de goede weg. Jammer dat veel mensen nog denken dat duurzaam inkopen duurder uitpakt, want het tegendeel is waar. Door duurzaam in te kopen kan gemiddeld 1% worden bespaard, in sommige situaties is zelfs 5 procent haalbaar."

Volgens Atsma kunnen ook initiatieven als Rijksmarktplaats en Overbijdeoverheid.nl de kosten aanzienlijk drukken. De staatssecretaris heeft de Vierde Voortgangsrapportage Duurzaam inkopen naar de Tweede Kamer gezonden.

Bron: De Boomkwekerij

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.