Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
beste idee van studenten Warmonderhof

Project Boomgaardkalkoenen wint ondernemersprijsvraag

De Global Entrepreneurship Week organiseerde; Get Started for a Great Challenge, een wedstrijd waarin kinderen, jongeren en studenten in drie categorieën aan de slag gaan met het beste idee voor de wereld.

Het is voor de derde keer dat de GEW in Nederland georganiseerd wordt. Holland Program on Entrepreneurship (HOPE) is dit jaar de nationale host van de Global Entrepreneurship Week.

Arne Vastershaeghe, Charlotta Alecci en Gaia Firthe studenten aan de Warmonderhof Opleiding (bij het Groenhorst College in Dronten), hebben een project met biologisch gehouden kalkoenen in een biologische boomgaard gedaan. Zij hebben een 1 minuut durend filmpje gemaakt van dat project en deden met hun inzending van boomgaardkalkoenen mee aan de Great Challenge, een ondernemerschap prijsvraag.Tijdens het slotevement op 19 november in Eindhoven werd bekend gemaakt dat het project rondom de Boomgaardkalkoenen de winnaar van de ondernemersprijsvraag is geworden.

Arne: "Samen met twee medestudenten, Chalotta Alecci en Gaia Firth heb ik het project boomgaardkalkoenen opgezet. De fruitteler, verbonden aan onze opleiding, vertelde ons dat hij bepaalde aspecten in zijn bedrijfsvoering duurzamer wou maken. Minder maaien van het gras en een sluitende mineralenkringloop zijn actueel."

"In dìt probleem zagen we al gauw mogelijkheden voor onszelf als startende ondernemers in de landbouw, en voor de fruitteler die zijn bedrijfsvoering duurzamer wou maken. De oplossing ligt in het houden van kalkoenen in de boomgaard. Voor ons als beginnende pluimveehouders is dit interessant want de investeringen blijven laag. De grond is er namelijk al en de boomgaard biedt een ideale omgeving voor onze kalkoenen.""Tegelijkertijd bieden wij met onze kalkoenen een wederzijdse dienst. Zij houden namelijk het gras kort en zetten dit om in een waardevolle mest. De noodzaak van een grasmaaier werd al gauw tot het minimum gebracht."

"Doordat we vanuit beide partijen minder afhankelijk zijn van import van mineralen in de vorm van voer en mest blijkt dat onze lokale oplossing al gauw een positieve globale uitwerking heeft. Daarnaast zijn onze biologische kalkoenen kerngezond gegroeid zonder antibiotica."

"We denken er nog over na hoe we het project voort willen zetten. Onze afnemer heeft voor volgend jaar al om het dubbele aantal dieren, 4000, gevraagd. Misschien een idee voor volgend jaar, een kerstmenu met biologische boomgaardkalkoenen. Maar eerst gaan we straks van onze prijs genieten."

De drie studenten van Warmonderhof wonnen niet alleen de publieksprijs maar ook de hoofdprijs, een reis naar Amerika.
Publicatiedatum: