Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ontwerpbeleid verbetert onder meer certificeringsproces

Zuid-Afrika gaat bio-landbouwsector stimuleren

Voorstanders van de biologische landbouw in Zuid-Afrika juichen een overheidsinitiatief om de sector te ondersteunen en de reguleren toe. Ze hopen dat de duurzame productie van gezond voedsel 'mainstream' zal worden.

De landbouw- en handelsafdelingen zijn bezig met een ontwerpbeleid voor bio-landbouw. De bedoeling is om de boeren te ondersteunen en waar nodig op te leiden. Dit initiatief heeft geleid tot het ontstaan van de non-profitorganisatie 'SA Organic Sector Organisation' (SAOSO). Deze organisatie probeert de versnippering in de sector te beëindigen. "Wij promoten de verregaande voordelen van biologisch, van meer efficiënt gebruik van water tot de voordelen voor de gezondheid", vertelt woordvoerder Ian Robinson van SAOSO.

Biologische teelt kan volgens hem het aantal ziektes verminderen en de druk op de gezondheidszorg verlichten.

Het ontwerpbeleid gaat ook in op het certificeringsproces. Nu gebeurt dit nog door een waaier van privébedrijven die hoge prijzen rekenen voor hun diensten. Deze hoge certificeringskosten zijn een barrière voor nieuwe toetreders in de sector, met name voor kleine boeren.

Liz Eglington, een biologische boer in 'Little Karoo' wil het huidige certificeringssysteem voor de export behouden, maar het nieuwe systeem invoeren voor de lokale markt. "Volgens mij werkt het het beste wanneer mensen uit de gemeenschap de boerderijen gaan inspecteren."