Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Nu ook spelt-muesli in assortiment'

Graanpletterij De Halm nog echt ambachtelijk

Tholen - "Leuk is dat we bij Graanpletterij De Halm echt nog op ambachtelijke wijze te werk gaan, maar wel zo efficiënt mogelijk", vertelt Irma Steenbakkers. Irma is commercieel medewerker binnendienst bij Graanpletterij De Halm in Heeswijk-Dinther. "We bieden zowel graan in grootverpakkingen aan als diverse soorten graanvlokken en muesli's in consumentenverpakkingen. We verkopen onze producten onder eigen label, maar ook onder private label.""Het pletten zelf is een redelijk eenvoudig proces waar wel een geheim van de smid in verwerkt zit. Het graan gaat eerst over een verwarmde lopende band. De warmtestralen zorgen ervoor dat het graan ook op langere termijn goed te bewaren is. Ook kan hierdoor gemakkelijker verder worden verwerkt. Vervolgens worden de granen door twee walsen geplet."


Het verwarmingsproces van het graan

Irma verklapt het geheim van de smid natuurlijk niet. "Wel kan ik zeggen dat het de smaak van de producten erg bijzonder maakt." Ook het verpakken van het graan is mooi om te zien. Het graan zakt letterlijk af naar de zakken, deze worden automatisch afgesloten en een medewerker legt deze dan op een pallet.De Halm werkt op allerlei aspecten zo duurzaam mogelijk. "We verwerken graan dat in Nederland geteeld wordt, mits dit mogelijk is in Nederland. Het afval (reststromen) wordt ook hergebruikt. Een geitenhouder uit Tilburg voert dit aan zijn geiten. Het restant gaat naar een biogascentrale in de buurt. Hier wordt dan groene stroom van gemaakt." Voor Irma tekent dit de charme van de bio-sector. "Bio is een kleine markt, men helpt elkaar."Zelf muesli mengen

Na het pletten wordt de graan tot muesli verwerkt. Voorheen werd de muesli in een locatie verderop gemengd. Ongeveer anderhalf jaar geleden heeft De Halm het pand naast de pletterij erbij kunnen krijgen. "Dit is echt handig. Voorheen werd de muesli in een locatie verderop gemengd, nu kun je gewoon naar hiernaast lopen."


De muesli-mix wordt automatisch verpakt

De machine waarmee de muesli gemend wordt, is zelf ontworpen. "Het graan wordt automatisch gemengd met noten en vruchten, dit is natuurlijk afhankelijk van de smaak. Hij weegt vervolgens 500 gram af en sluit dan de onderkant van de zak."


De muesli-mengmachine

Nieuw in assortiment

De grondstoffen komen hoofdzakelijk uit Nederland. De Halm heeft met de meeste leveranciers een langetermijnrelatie. Het merendeel van de grondstoffen komt zelfs uit de regio. "De spelt komt uit Limburg. Dit is de grondstof voor ons nieuwe product: Speltmuesli, verkrijgbaar in vlokken en flakes. Hier was vraag naar, het is namelijk erg gezond." Irma vertelt dat het nu al goed loopt.De Halm exporteert onder andere naar België, Engeland, Denemarken, Polen, Tsjechië, Italië, Spanje en Portugal. "Rob en Simone staan op dit moment op de Sial om de mogelijkheden in Frankrijk te bekijken en contacten te leggen. Er zijn ook twee stagiaires mee, zij schrijven voor hun afstudeeropdracht een exportplan voor de Franse markt.""We hebben de laatste jaren een forse groei doorgemaakt. Toch is dit niet ten koste gegaan van de sfeer. Het is en blijft een hecht bedrijf." Vier maanden geleden is de website vernieuwd. Alle medewerkers staan met karikaturen afgebeeld. "In eerste instantie denk je dan: kom ik zo op de website te staan? Maar het eindresultaat is erg leuk."

Voor meer informatie:

Irma Steenbakkers
Graanpletterij De Halm
De Morgenstond 13
5473 HE Heeswijk-Dinther
0413 293 090
[email protected]
www.dehalm.nl