Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerkingsovereenkomst met Solidaridad

Arla stimuleert duurzame soja

Arla Foods Nederland heeft voor duurzame soja een samenwerkingsovereenkomst gesloten met ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Per 1 november 2010 ondersteunt de zuivelonderneming uit Nijkerk kleinschalige gezinsbedrijven in Brazilië bij hun duurzame sojateelt. De hoeveelheid soja die deze gezinsboeren telen, komt overeen met de helft van het sojaveevoer dat nodig is voor de melk die Arla gebruikt voor haar merkzuivel (Arla en Friesche Vlag). Voor de andere helft koopt Arla vanaf 2011 soja die voldoet aan de standaard van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS).

Solidaridad: 'Betekenisvolle stap'

"Arla ondersteunt boeren op gezinsbedrijven om duurzamer te produceren. Arla zet hiermee een betekenisvolle stap”, zegt Nico Roozen, directeur Solidaridad. “Als eerste bedrijf in Nederland zegt Arla bovendien toe over te stappen op duurzame soja volgens RTRS-criteria zodra deze in 2011 beschikbaar komt. Nu Arla en FrieslandCampina voor hun merkproducten zijn overgegaan naar duurzame soja, is het zaak dat supermarkten voor hun huismerken gaan volgen."

Arla Foods Nederland neemt vanaf 1 november 2010 deel aan het Soy Producer Support Initiative (SOYPSI) voor duurzame soja. SOYPSI is een gezamenlijk programma van Solidaridad, World Wildlife Fund for Nature en de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). SOYPSI ondersteunt kleinschalige boerenbedrijven in ontwikkelingslanden bij duurzame sojaproductie.

Op concernniveau is Arla Foods lid van de Round Table on Responsible Soy waarbij producenten, afnemers en andere organisaties uit twintig landen zijn aangesloten. De Round Table heeft een standaard ontwikkeld die rekening houdt met het milieu (behoud van het regenwoud) maar bijvoorbeeld ook met belangen van lokale woongemeenschappen en rechten van werknemers in de soja.

Dichter bij de natuur

"Na onze eerdere stappen op het gebied van duurzaamheid - groene stroom, Green Order, FSC-verpakkingen en ondersteuning van Nederlandse natuurgebieden - zetten we vandaag met de stimulering van duurzame soja een belangrijke vervolgstap", zegt Marc Ligthart, Managing Director van Arla Foods Nederland. De stimulering van duurzame soja maakt deel uit van Arla's duurzaamheidsprogramma 'Dichter bij de natuur'. Dit programma heeft betekenis voor alle facetten van de bedrijfsvoering: melk, ingrediënten, verpakkingen, productie, distributie maar ook de interne organisatie en cultuur. Daarbij is de focus gericht op efficiënt gebruik van natuurlijke bronnen, op het tegengaan van verspilling, op klimaat en milieu, duurzame landbouw en op dierenwelzijn. Dat is een proces van voortdurende verbetering.

Publicatiedatum: