Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koeien in de wei of op stal?

Dinsdag debat 'De melkveehouderij op een tweesprong'

Aanstaande dinsdag 2 november wordt er gedebatteerd over de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Het debat vindt plaats in De Rode Hoed (Amsterdam). Aanvang 19:30 uur tot 21:30 uur.

We zijn een land van melk en koeien. Ons weidelandschap en de Hollandse kaas zijn wereldberoemd. Nederland is nog altijd een grote wereldspeler in zuivel.

In 1984 heeft de EU de melkproductie gequoteerd om de overproductie terug te dringen. In 2015 wordt de quotering afgeschaft. Nederland en Denemarken produceren vandaag meer dan het quotum toelaat en dus moeten boeren boetes betalen. Daarom zijn de zuivelindustrie en veel veehouders in Nederland voor afschaffing. Maar daarmee wordt ook een verdere groei en schaalvergroting verwacht. Waar liggen de grenzen? Lopen er na 2015 nog koeien in de wei? Hoeveel speelruimte hebben we eigenlijk nog in de Europese context?

Dilemma: als we geen verdere schaalvergroting willen en de koe in de wei willen houden, zijn we dan bereid een hogere prijs voor de melk te betalen? Of is er een derde weg? Een belangrijk debat op een historisch moment.

Sprekers:

Cees van Bruchem, Landbouw Economisch Instituut
Jan Cees Vogelaar, melkveehouder
Sjoerd van der Wouw, Wakker Dier

Adres:

De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam.
Publicatiedatum: