Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Triticale vaak beter saldo dan tarwe

Op biologische zand- en dalgronden wordt om uiteenlopende redenen vaak gekozen voor de inzaai van een wintergraan in plaats van een zomergraan. Er is dan de keus tussen wintertarwe, winterrogge en wintertriticale.

Op droogtegevoelige gronden beperkt de keus zich tot triticale en rogge. Dit vanwege de latere bloei en het moment van korrelvulling wat een negatieve invloed heeft op de opbrengst onder droge grondomstandigheden. Triticale is een kruising tussen wintertarwe en winterrogge. Daarom heeft dit gewas voordelen op deze gronden boven wintertarwe. Triticale heeft dus meestal een beter saldo dan tarwe.

Maar ook tussen winterrogge en wintertriticale is het verschil in opbrengst vaak in het voordeel van de wintertriticale. Triticale kan alleen in de voersector worden afgezet. De afzet van rogge voor de bakkerij is een vrij kleine afzetmarkt en de kwaliteit is vaak onder de gestelde waarden waardoor het uiteindelijk toch ook in de veevoer sector terechtkomt. Worden de saldo's van beide gewassen met elkaar vergeleken dan is dit vaak in het voordeel van de triticale.

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum: