Op biologische zand- en dalgronden wordt om uiteenlopende redenen vaak gekozen voor de inzaai van een wintergraan in plaats van een zomergraan. Er is dan de keus tussen wintertarwe, winterrogge en wintertriticale.
Op droogtegevoelige gronden beperkt de keus zich tot triticale en rogge. Dit vanwege de latere bloei en het moment van korrelvulling wat een negatieve invloed heeft op de opbrengst onder droge grondomstandigheden. Triticale is een kruising tussen wintertarwe en winterrogge. Daarom heeft dit gewas voordelen op deze gronden boven wintertarwe. Triticale heeft dus meestal een beter saldo dan tarwe.
Maar ook tussen winterrogge en wintertriticale is het verschil in opbrengst vaak in het voordeel van de wintertriticale. Triticale kan alleen in de voersector worden afgezet. De afzet van rogge voor de bakkerij is een vrij kleine afzetmarkt en de kwaliteit is vaak onder de gestelde waarden waardoor het uiteindelijk toch ook in de veevoer sector terechtkomt. Worden de saldo's van beide gewassen met elkaar vergeleken dan is dit vaak in het voordeel van de triticale.
Bron: Agrifirm
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject
- 2021-11-22 Biobakkerij De Trog opent belevings- en R&D-centrum
- 2021-10-21 Eerste oogst biobaktarwe van Belgisch ketenproject is een succes
- 2021-10-13 "De vanilleflan is misschien wel het populairste taartje"