Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bezig met omschakeling bio-knolselderijteelt

Nicoline en Ted Vaalburg (Zuidschermer) Bio-Ondernemers van de maand

Ted en Nicoline Vaalburg kunnen zich met recht specialisten in de knolselderijteelt noemen. In Zuidschermer, op 4,5 meter onder de zeespiegel, verbouwen zij op 100 hectare dit, wat hen betreft in Nederland nog veel te weinig gewaardeerde gewas. Sinds een half jaar hebben zij twee percelen in omschakeling naar biologisch. Reden voor noordhollandsegrond, de biologische landbouwcampagne van de provincie Noord-Holland, om Nicoline en Ted Vaalburg in het zonnetje te zetten als 'Bio-Ondernemers van de Maand' oktober 2010.



"Deze nominatie komt echt als een verrassing; we zijn nog maar heel kort bezig met onze omschakeling en dan gaat het ook nog eens om een beginnetje, met de extensieve teelt van luzerne op 18 hectare van de in totaal 280 hectare die we verbouwen." De uitleg dat ze als 'Bio-Ondernemer in de dop' gezine wordt, klinkt logischer.

De grootste in de knolselderijteelt

"Dit bedrijf houdt zich al drie generaties bezig met de teelt van knolselderij. Het begon heel klein, de teelt van bijvoorbeeld pootaardappelen nam procentueel veel meer grond in beslag. In 1985 hadden we een heel natte zomer, met een mislukte aardappeloogst als gevolg. Er was dus geen werk voor het personeel dat hier rond liep. Mijn schoonvader kwam toen met het idee dat we extra inkomsten konden genereren door onze knolselderij schoon gewassen aan te bieden." Inmiddels neemt de knolselderij een groot deel van het land in beslag. "We verbouwen het op zo’n 100 ha -in heel Nederland staat er 1350 hectare knolselderij; we zijn daarmee de grootste teler."

Biologisch in verlengde van duurzaam

Belangrijk is natuurlijk de vraag naar hoe Ted en Nicoline de afzet van dit 'niet zo gangbare' gewas hebben geregeld. Nicoline: "Die loopt helemaal via J.H.Wagenaar, een dochteronderneming van The Greenery. Knolselderij is een ideale 'bijlading'; de afzet is te klein om een vrachtwagen mee te vullen, maar hij laat zich perfect combineren met een lading van bijvoorbeeld kool, uien of broccoli."

Alles lijkt, zoals het nu gaat, al heel goed te lopen, waarom dan toch dat besluit genomen om op een deeltje van het land naar biologisch om te schakelen? "Wij willen graag het hele plaatje bieden. Via J.H.Wagenaar krijgen we zo nu en dan de vraag of we ook biologische knolselderij kunnen leveren, en dan moeten we tot op heden steeds nee verkopen. Dat willen we eigenlijk niet. Dat we op termijn ook biologisch kunnen bieden, zien we als een duidelijke meerwaarde voor ons bedrijf. Daar komt bij dat we sowieso altijd al bezig zijn met een zo duurzaam mogelijke teelt, dus in het verlengde daarvan past biologisch ook prima."

Produceren met passie

Vaalburg is in feite dus al een flink eind op weg richting biologisch. Toch heeft Nicoline niet een grootschalige omschakeling voor ogen. "Als we helemaal biologisch zouden gaan, zouden we minder knolselderij moeten telen en meer andere gewassen, want er is bij lange na niet genoeg vraag naar biologische knolselderij. En dat zou dan ook ten koste gaan van onze knolselderij- verwerkingsactiviteiten."

"Ik schat zelf in dat mensen vooral steeds meer zullen gaan voor de passie waarmee boeren produceren, voor het verhaal erachter. Als dat op een biologische manier is, is dat extra mooi. Daarom gaan we met plezier aan de slag met onze biologische teelt; het is natuurlijk wel heel mooi als je het uiteindelijk voor elkaar krijgt dat de grond zelf de goede voedingsstoffen produceert en daarmee voor een mooie oogst zorgt. Dat blijft een fantastisch streven."

Publicatiedatum: