Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Belangrijk dat systeem eerlijker wordt'

Oostenrijkse landbouwminister wil bovengrens van 800.000 euro

Het overleg over de EU-landbouwbegroting is in volle gang. De Oostenrijkse Minister van Landbouw Berlakovich pleit voor een bovengrens van 800.000 euro. "Het kan zijn dat er minder geld beschikbaar komt voor Oostenrijk, maar dit zullen we aan het eind van de onderhandelingen zien. Het belangrijkst is dat het systeem eerlijker moet worden.""Het huidige systeem is niet eerlijk. Letse boeren ontvangen bijvoorbeeld 80 euro per hectare aan landbouwsubsidies, de Franse boeren 300 en de Oostenrijkse 260. Daarom moet dit systeem worden veranderd." Een mogelijk model is om premies aan de koopkracht op te hangen. Dit heeft volgens Berlakovich echter weinig zin. "Het heeft geen zin wanneer een bio-boer in Oost-Europa opeens drie keer zoveel gaat verdienen. Dit komt de situatie in zo'n land niet te goede. Hij is dan immers veel beter af dan mensen die actief zijn in andere beroepsgroepen."

"Vorig jaar was een extreem jaar. De boeren hadden te maken met een inkomensdaling van 28 procent. De lage productprijzen was hiervan één van de oorzaken. Er moet nu echt iets gebeuren."