Rabo-econoom: Wereldvoedselketen moet duurzamer

Er is wereldwijd voldoende potentie om het voedsel te produceren dat de wereldbevolking in 2050 (dan 9 miljard mensen) nodig heeft. Balans aanbrengen tussen het voedseltekort in de ene regio en het voedseloverschot in de andere, is daarbij niet het belangrijkste om een nieuwe voedselcrisis te voorkomen. De grootste uitdaging is het versterken van de duurzaamheid van de wereldvoedselketen.

Duisenberg Lezing

Dat staat in het rapport 'Sustainability and security of the global food supply chain' van Rabo-econoom August Sjauw-Koen-Fa. De studie is verricht voor de Duisenberg Lezing door bestuursvoorzitter Piet Moerland in de marge van de jaarvergadering van IMF en Wereldbank, op 10 oktober in Washington.

Voedsel voor iedereen

Het is niet eenvoudig om duurzaamheid in te bouwen in de lange voedselketen waar vele landen en belanghebbenden bij betrokken zijn, concludeert Sjauw-Koen-Fa in zijn rapport. Er moeten nog veel onzekerheden en beperkingen worden weggenomen om te zorgen dat de wereld over veertig jaar de 70 procent extra voedselproductie heeft, die nodig is om dan iedereen van voedsel te kunnen voorzien.

Langetermijnvisie en actieplannen

De eindconclusie is dat de huidige wereldvoedselvoorziening niet duurzaam is opgezet, wat een bedreiging vormt voor de toekomst. Het systeem moet worden omgevormd om op lange termijn zekerheid te kunnen bieden. Er is geco├Ârdineerde actie nodig op verschillende niveaus door verschillende partijen om een meer duurzame weg in te slaan. Langetermijnvisie en actieplannen zijn onontbeerlijk om in de wereld van morgen te kunnen overleven.

Lees hier het complete Engelstalige onderzoek.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.