Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe dilemma's op ons bord

Morgen debat over voedselproductie en volksgezondheid

Voedsel is in ons land gevarieerd en volop verkrijgbaar voor relatief lage prijzen. Eetgenot staat voorop en kookprogramma's op TV zijn niet meer weg te denken Tegelijk is veilig en gezond voedsel een basisvoorwaarde voor de volksgezondheid. Hoe veilig is ons voedsel en onze voedselproductie? Sommige risicofactoren, zoals hormonen, bestrijdingsmiddelen en voedselvergiftiging zijn flink teruggedrongen.

Maar dat laatste probleem neemt recent weer toe in de vorm van resistente bacteriƫn in vlees en E. coli in groenten. Ook in en rond de stal zijn nieuwe risico's opgedoken: Q-koorts in de geitenhouderij en resistente bacteriƫn en fijn stof in de pluimvee- en varkenshouderij. In ziekenhuizen zijn recent ook resistente schimmels aangetroffen die zijn ontstaan door gebruik van fungiciden in de landbouw.

Is nulrisico eigenlijk wel mogelijk en zo ja, tegen welke prijs? Is de voedselproductie in Nederland veiliger of juist minder veilig dan die in het buitenland? Zijn deze risico's terug te dringen met technische maatregelen of zijn ingrijpender maatregelen nodig? Zijn megabedrijven een probleem of juist een oplossing? Hoe verder met de intensieve veehouderij? Debateer hierover mee op dinsdag 5 oktober.

Sprekers:

  • Roel Coutinho, RIVM
  • Wyno Zwanenburg, Nederlandse Vakbond van Varkenshouders

Gespreksleider: Felix Rottenberg
Locatie: De Rode Hoed, Amsterdam
Aanvang: 19.30 uur (zaal open: 19.00 uur).
Tot: 21.30 uur gevolgd door hapjes gerelateerd aan het thema

Kijk hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: