Nieuwe dilemma's op ons bord

Morgen debat over voedselproductie en volksgezondheid

Voedsel is in ons land gevarieerd en volop verkrijgbaar voor relatief lage prijzen. Eetgenot staat voorop en kookprogramma's op TV zijn niet meer weg te denken Tegelijk is veilig en gezond voedsel een basisvoorwaarde voor de volksgezondheid. Hoe veilig is ons voedsel en onze voedselproductie? Sommige risicofactoren, zoals hormonen, bestrijdingsmiddelen en voedselvergiftiging zijn flink teruggedrongen.

Maar dat laatste probleem neemt recent weer toe in de vorm van resistente bacteriën in vlees en E. coli in groenten. Ook in en rond de stal zijn nieuwe risico's opgedoken: Q-koorts in de geitenhouderij en resistente bacteriën en fijn stof in de pluimvee- en varkenshouderij. In ziekenhuizen zijn recent ook resistente schimmels aangetroffen die zijn ontstaan door gebruik van fungiciden in de landbouw.

Is nulrisico eigenlijk wel mogelijk en zo ja, tegen welke prijs? Is de voedselproductie in Nederland veiliger of juist minder veilig dan die in het buitenland? Zijn deze risico's terug te dringen met technische maatregelen of zijn ingrijpender maatregelen nodig? Zijn megabedrijven een probleem of juist een oplossing? Hoe verder met de intensieve veehouderij? Debateer hierover mee op dinsdag 5 oktober.

Sprekers:

  • Roel Coutinho, RIVM
  • Wyno Zwanenburg, Nederlandse Vakbond van Varkenshouders

Gespreksleider: Felix Rottenberg
Locatie: De Rode Hoed, Amsterdam
Aanvang: 19.30 uur (zaal open: 19.00 uur).
Tot: 21.30 uur gevolgd door hapjes gerelateerd aan het thema

Kijk hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.