Klein maar fijn, kleurrijk en menselijk… zo typeren studenten en afgestudeerden de opleiding Tropische landbouw/Fair Trade Management. Een opleiding die interessant is voor gemotiveerde mensen met een ruime blik op de wereld en zichzelf – en dat geldt zowel voor de studenten als voor de docenten.

De opleiding doet het bovengemiddeld goed in de Landelijke Studenten Enquête. Fair Trade Management staat in de top 20 van alle 900 HBO-opleidingen.Dankzij het betrokken netwerk van organisaties en afgestudeerden met contacten over de hele wereld zijn er veel stagemogelijkheden en relevante afstudeeronderwerpen voorhanden. De opleiding bruist als nooit tevoren en leidt op voor verschillende boeiende banen in de groene economie en ontwikkelingssamenwerking.

Er zijn ook mogelijkheden voor verder studeren. Aan Wageningen University zijn minors, maar ook master programma's te volgen. De afgestudeerden kiezen bijvoorbeeld voor masteropleidingen zoals International Development Studies, Master of Organic Agriculture of de Master of Agro-Ecological Knowledge and Social Change.

Landbouw als motor

Na de afgelopen decennia wat weggezakt te zijn op de ontwikkelingsagenda, staat sinds een paar jaar de landbouw weer hoog op die agenda als dé (potentiële) motor van de economieën van ontwikkelingslanden. Alleen al de schaal van de landbouw biedt eenvoudigweg het meeste potentieel. In vroegere tijden was het delen van onze technische kennis de beste manier om die landbouw te stimuleren. Maar de landbouwtechnische kennis is tegenwoordig ook lokaal voldoende aanwezig.

En juist op dit gebied van de handelsketen, het agrisysteem, heeft Van Hall Larenstein een heel goede en actuele opleiding in huis. Inclusief aandacht voor tegenwoordig cruciale aspecten als Fair Trade en duurzame landbouw, en een goed samenspel van de private sector, NGOs en de overheid

Snelle ontwikkelingen

De problemen met de 'ecologische footprint' van de mens op de aarde kennen we allemaal. Een verhaal waar de moderne consument niet graag aan wil. Gelukkig zijn er goede ontwikkelingen te melden. Want niet alleen moderne technologie zoals het mobieltje dringt razendsnel in alle hoeken van de wereld door. Ook nieuw bewustzijn zoals oog voor duurzaamheid blijkt wereldwijd heel snel wortel te schieten. Dat gebeurt als het ware op de vleugels van de communicatietechnologie, want daardoor hebben veel meer mensen toegang tot de laatste informatie.

Fair Trade is een heel goed voorbeeld van deze ontwikkeling. Dat is allang geen exclusief westerse hobby meer, maar een groeiend thema in landen van Latijns Amerika en India en zelfs in stedelijke gebieden in Afrika. De oude tegenstelling tussen 'west en de rest' begint de vervagen, nu overal moderne stedelijke gebieden ontstaan. Met mensen die net zo goed geïnformeerd en net zo bezorgd om de aarde zijn als wij.

Bezoek de open dagen

Kom sfeer proeven tijdens een van de open dagen van Hogeschool Van Hall Larenstein in Wageningen Nederland. Tijdens deze open dagen kan kennis worden gemaakt met docenten en studenten. Ook kunnen vragen worden gesteld.

Wageningen

Open dag: zaterdag 13 november 2010 van 10.00 tot 15.30 uur
Open dag: zaterdag 9 april 2011 van 10.00 tot 15.30 uur
Informatiemarkt: zaterdag 11 juni 2011 van 10.00 tot 14.00 uur

Proefstuderen?

Wil je een dag meelopen met een van onze studenten, kijk dan op www.vanhall-larenstein.nl.