Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wordt woensdag aangeboden op themadag

Honderd jaar oud boek Chinese kringlooplandbouw vertaald

Op woensdag 6 oktober aanstaande zal in Wageningen op de themadag Kringlooplandbouw van het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding de Nederlandse vertaling en bewerking 'Vierduizend Jaar Kringlooplandbouw' van het 100 jaar oude boek 'Farmers of Forty Centuries' van F.H. King worden aangeboden. Voorzitter van de studiedag is Herman Wijffels.

Het boek werd geschreven door de Amerikaanse hoogleraar en grondlegger van de bodemkunde King na een studiereis van ruim een half jaar door China, Korea en Japan. De door hem beschreven Chinese landbouw heeft 4000 jaar onafgebroken goed gefunctioneerd dankzij een consequent hergebruik van alle organische afvalstoffen, die op hygiënische wijze werden ingezameld en gecomposteerd. Met deze bij uitstek duurzame kunstmestvrije landbouw werden begin 20ste eeuw circa 500 miljoen mensen gevoed. De bodem bleef vruchtbaar en het water in de rivieren bleef drinkbaar.

Vertaler/bewerker Sietz Leeflang, voorzitter van de stichting De Twaalf Ambachten die het boek uitgeeft, heeft aan het boek een manifest toegevoegd in de geest van de schrijver, die in 1911 in aansluiting op zijn boek een boodschap tot de Amerikaanse boeren had willen richten, maar daar door zijn overlijden niet meer aan toekwam.

Leeflang hoopt de deelnemers aan de themadag de tekst van dit moderne manifest met tien stellingen over de kringlooplandbouw van de toekomst uit te reiken. Eén van de stellingen pleit voor de omvorming van de moderne industriestaat tot een gemengd agrarisch-industriële staat, waarin het belang van landbouw niet langer ondergeschikt is aan dat van de industrie en boerenarbeid en landbouwproducten eerlijk worden betaald. De kringlooplandbouw die wordt bepleit moet in een dergelijke staat op regionale basis kunnen opereren en vele nieuwe werkkrachten aantrekken. Landbouwmachines moeten om de bodem te ontzien veel lichter worden en hernieuwbare energie verbruiken.

Bijzonderheden over de themadag en aanmelden: www.netwerkvlv.nl
Bijzonderheden over het boek: www.de12ambachten.nl/actueel.html 
Publicatiedatum: