Een methode om de identiteit van voedingsmiddelen vast te stellen is via het traceren van producten in de keten. Maar dit is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat eerder in de keten partijen niet goed gescheiden kunnen worden gehouden of omdat er sprake is van het bewust misleiden van handelspartners dan wel de consument om economisch voordeel te behalen. In dergelijke gevallen kunnen analytische methoden uitkomst brengen bij de verificatie van de identiteit. Daarbij wordt gekeken naar componenten die specifiek zijn voor het voedingsmiddel of die juist verboden zijn.
Fingerprintprofielen
Met de huidige stand van analysetechnieken is het vaak eenvoudig om een groot aantal componenten in één analyse te meten. Door de verhoudingen van de vele gemeten stoffen ook onderling te vergelijken, wordt veel meer informatie vergaard dan bij het vergelijken van iedere individueel gemeten stof. Voor de verwerking van deze grote hoeveelheid meetgegevens is statistische verwerking noodzakelijk. De gecombineerde resultaten van de analytische metingen en de chemometrische verwerking zijn fingerprintprofielen.'Authentiek'
Op basis van een set opgestelde fingerprintprofielen voor normale en afwijkende monsters kan een rekenkundig model worden opgesteld dat berekent welke chemische profielen toekomstige monsters dienen te hebben om als 'authentiek' te worden bestempeld. Zo is het mogelijk om via brede vet- of eiwitprofilering de productsamenstelling te verifiëren, bijvoorbeeld om de integriteit van melkpoeder, type olie, voer of pizzakaas vast te stellen. Ook kunnen op deze wijze biologische van reguliere producten worden onderscheiden en kan de geografische herkomst van producten worden geverifieerd.Gewerkt wordt aan fingerprints voor andersoortige productiewijzen en processing, zoals de verificatie van bijvoorbeeld duurzame palmolie, halal vlees, en of vlees wel of niet ingevroren is geweest.
Bron: FoodHolland