Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vierhonderd geïnteresseerden zien wereldprimeur

Allereerste Fotonenboer officieel van start

Duurzame en groene energie produceren is alleen mogelijk dankzij een succesvolle samenwerking tussen agrarische sector, technologie, energiebedrijven en overheid. Tim (11) en Dirk (12) Borgman lieten dit symbolisch zien tijdens de officiële start van de allereerste Fotonenboer in Nederland. Tijdens de openingshandeling op woensdag 22 september, tevens de opening van het Melkvee Academisch jaar, zagen in de volle zon 400 geïnteresseerden de wereldprimeur van de Vanadium Redox Flow (VRB) batterij.


Dirk (links) en Tim Borgman halen hendel over voor duurzame toekomst
 
De initiatiefnemers van het project Fotonenboer (Courage en InnovatieNetwerk, met steun van de provincie Gelderland) concludeerden vandaag dat duurzame doorbraken alleen gerealiseerd kunnen worden met de inbreng van alle betrokken. De Fotonenboeren Jan Borgman en Erna Roeterdink uit Vierakker 'oogsten' lichtdeeltjes en zetten deze om in energie.

De landbouw is bij uitstek de sector die een belangrijke rol kan spelen in de vraag naar groene energie, zo betoogde Ernst Worrel, hoogleraar energie aan de Universiteit van Utrecht. "De overheid moet haar stimulerende rol serieuzer nemen." Hij pleitte voor het Duitse systeem waarbij alle energiegebruikers meebetalen aan de ontwikkeling van duurzame, groene energie. "Deze fotonenboer is hét voorbeeld van het grijpen van kansen om op decentraal niveau energie op te wekken."

Jan Borgman en Erna Roeterdink noemen hun ondernemerschap 'economisch groen'. "Het gaat er ons in eerste instantie om dat wij op ons bedrijf zelfvoorzienend zijn in energie. Met de VRB kunnen we de energie ook nog eens op het meest gunstige moment terugleveren aan het net." "Uniek in de wereld", volgens Carel de Vries van Courage die samen met andere partijen de grondslag legde voor deze agrarische groene energieproductie. "Groene energie is een nieuw speelveld in de agrarische sector, eentje met een gezond perspectief."

Ook Siem Jan Schenk van LTO bevestigde dat het voor individuele ondernemers cruciaal is dat ze gesteund worden door de sector om zo gezamenlijk randvoorwaarden voor succes te scheppen. "Courage is de vrijplaats voor nieuwe ontwikkelingen, de MelkveeAcademie is de vervolgstap om het breder in de praktijk te brengen. Verder denken we als LTO nog na hoe we ondernemers in de groene energie kunnen faciliteren bij de afzet en vermarkting van de groene energie."
Publicatiedatum: