Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Wilde tomatenactie' Odin voor biologisch zaadgoed

Van 13 september t/m 1 oktober biedt biologische groothandel Odin, bekend van de Odin Groente- en Fruitabonnementen, in samenwerking met Stichting Zaadgoed, EOSTA en biologische tomatenteler Frank de Koning bakjes biologische wilde tomaten aan voor een speciale Week van de Smaak-prijs. De tomaten in het bakje hebben verschillende kleuren, vormen en smaken en dragen bijpassende namen als Snowberry of Green Zebra.



Eén van de tomatensoorten is nog op zoek naar een originele naam. De bedenker van deze nieuwe naam maakt kans op een mooie prijs ter waarde van 100 euro. Van elk verkocht bakje schenkt Odin een deel van de opbrengst aan Stichting Zaadgoed om de ontwikkeling van nieuwe biologische rassen te ondersteunen. Hierdoor kan bijvoorbeeld veredelaar Bart Vosselman van de Bolster nog meer nieuwe smakelijke tomatenrassen op de markt brengen waar consumenten weer van kunnen genieten.

Tijd voor meer biologisch vermeerderd en veredeld zaadgoed

Zaadgoed is deel van ons cultureel erfgoed en komt voort uit duizenden jaren veredeling. Wat ooit in handen was van vooral boeren en tuinders is sinds de laatste decennia voor ruim de helft in handen gekomen van nog maar 10 multinationals. Tegelijk wordt het aanbod van verschillende rassen steeds kleiner, omdat het voor deze bedrijven commercieel interessanter is om te werken aan een beperkt aantal rassen waar zij patent op hebben. De rassen die de biologische landbouw nu gebruikt zijn dan ook voornamelijk rassen die voor de gangbare landbouw zijn veredeld en vermeerderd (geteeld). De biologische landbouw wil de productieketen sluiten. Op korte termijn betekent dit dat gangbare rassen onder biologische omstandigheden moeten zijn vermeerderd (geteeld), op de lange termijn dat nieuwe rassen ontwikkeld worden die aangepast, of bedoeld zijn aan/voor de biologische teeltwijze. Een kleine groep biologische zaadbedrijven en boerenveredelaars werkt aan een alternatief. Stichting Zaadgoed steunt hen daarbij. Kijk voor meer informatie over het werk van Stichting Zaadgoed op www.zaadgoed.nl
Publicatiedatum: