Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties volgens minister Rumpf 'nogal overdreven'

'Wijzigingen in biologische landbouwregeling deelstaat Sleeswijk-Holstein noodzakelijk'

Minister van Landbouw Dr. Juliane Rumpf heeft de kritiek op de verlaging van de biologische landbouwsubsidie in Sleeswijk-Holstein afgewezen. "Deze stap is, gezien de nog steeds hachelijke financiële situatie waarin het land verkeert, noodzakelijk", zegt ze.

"De financiële ondersteuning bij het onderhoud was bedoeld als een financiële compensatie van de bedrijfsopbrengsten in vergelijking met gangbare bedrijven. De situatie is de afgelopen jaren echter aanzienlijk verandert, vooral in combinatie met de biologische groei, de winstontwikkeling van de biologische landbouw. Hierdoor is de situatie in de sector steeds meer vergelijkbaar met die van de conventionele landbouw", verklaart Rumpf.

Ze wijst er ook op dat de verandering voor de huidige contracten pas in 2013 gevolgen zal hebben. Er komt dus een zekere overgangsfase. In wanneer het grondwater in gevaar komt door nutriënten uit agrarische meststoffen, zal de overgangssteun gehandhaafd blijven. De verandering zal van invloed zijn op ongeveer zestig procent van de landbouwgrond in Sleeswijk-Holstein.

De angst dat een regionale teelt van biologische producten niet meer gegarandeerd kan worden door veranderingen in de financiële ondersteuning, is volgens de minister 'nogal overdreven'. De voorgestelde correcties worden met beleid doorgevoerd.