Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gerjan Snippe: "Onze basis is rust en ruimte in het bouwplan"

Bio Brass breidt productassortiment uit met sla en pompoenen



Tholen - Bijna een jaar is het biologische teeltbedrijf Bio Brass nu actief op haar nieuwe verwerkingslocatie in Zeewolde. Het bedrijf is gespecialiseerd in de biologische teelt van bloemkool, broccoli, spitskool, savooiekool, boerenkool en rode en witte kool. Op een areaal van momenteel 200 hectare worden deze gewassen geteeld in de bouwplannen van vaste grondpartners in Flevoland als vast onderdeel van de gewasrotatie. "Onze basis is rust en ruimte in het bouwplan. Er is door deze manier van werken specialisme mogelijk binnen een gezonde gewasrotatie", vertelt Gerjan Snippe.



Bio Brass breidt komend seizoen, na proeven in dit seizoen, haar assortiment uit met sla. "Met betrekking tot sla werken samen met een teeltpartner in het Verenigd Koninkrijk, waar we nu nog het product, maar ook de kennis en knowhow vandaan halen. Sla is een artikel dat ik relatief weinig biologisch in het schap zie liggen. We beginnen volgend jaar met een beperkt commercieel areaal en bouwen het rustig op." Daarnaast zijn pompoenen vanaf eind september beschikbaar en opgenomen in het assortiment.



De basis van Bio Brass is een dagvers product. "De omloopsnelheid van biologische producten in het schap is over het algemeen lager dan de gangbare producten. Dan moet je dus een betere kwaliteit leveren", zegt Gerjan. "Zo werken wij het liefst volgens het principe 'pack at source'. Door lange termijn relaties met afnemers kan er nauwkeurig worden gepland in dit dagvers segment. Vervolgens kan bij de bron, liefst op oogstwagen, worden eind verpakt. Hierdoor worden onnodige kosten en handelingen voorkomen, wat vervolgens de kwaliteit, prijs en houdbaarheid op het schap bevorderd. Alles zit'm in een goede planning. De continuïteit, beschikbaarheid en kwaliteit moet gewoon goed zijn."



De nieuwe locatie in Zeewolde is geïnspireerd en ontworpen op basis van efficiëntie en ‘shelf life’. "Het snel terugkoelen na oogst en vervolgens eventueel geconditioneerd verpakken en labelen, geeft een enorme verbetering van kwaliteit en houdbaarheid. Hierdoor presenteert het product zich verser en wordt het verlies in het schap beperkt."



Snippe is optimistisch gestemd over de ontwikkeling die de biologische sector doormaakt. "Bio is minder recessiegevoelig dan ik had gedacht en ook zie ik de sector volwassener worden. Er is inmiddels een vaste groep consumenten die biologisch koopt, maar de meeste groeipotentie zit bij de, overigens terecht, kritische consumenten. Die moeten we in het schap zien te overtuigen van de toegevoegde waarde. In het verleden was de biologische teelt vaak kleinschalig en niet ingesteld op de vraag en eisen van retailers. Biologisch is nu ‘volwassen’ genoeg om bij uitstek het ingrediënt te zijn voor duurzame concepten die steeds meer worden ontwikkeld.



"Wij richten ons met Bio Brass op de lange termijn. Wil je wat opbouwen met biologisch product in het schap dan moet je als ketenpartners opereren. Wij proberen 80% van ons volume te bestemmen voor lange termijn relaties. De overige 20% blijft dan met name over als back up en voor de vrije markt. Volgens mij is dat een goed model om te groeien", zegt Gerjan. "Met het brassica (kool) assortiment hebben we deze wijze van werken de afgelopen jaren kunnen opbouwen en hebben er daarom ook vertrouwen in om de assortimentsuitbreiding met sla en pompoenen op eenzelfde wijze te kunnen gaan invullen."

Voor meer informatie:
Gerjan Snippe
Bio Brass
Winkelweg 57
3896 LH Zeewolde
tel 036-5228430
fax 036-5228308
www.biobrass.nl