Te weinig financiën om 560 aanvragen te behappen

Biologische landbouw in de Midi-Pyreneeën slachtoffer van eigen succes

Het aantal omschakelingskandidaten groeit in de Midi-Pyreneeën harder dan in andere Franse regio's. Er liggen zoveel aanvragen, dat niet alle kandidaten geholpen kunnen worden. Het is mooi dat veel boeren willen omschakelen, maar deze grote instroom kan ook problemen opleveren voor wat betreft de technische ondersteuning. "Het aantal aanmeldingen is in deze regio tussen 2009 en 2010 verdubbeld, het areaal is verdrievoudigd en hetzelfde geldt voor het steunbedrag dat door de staat en de EU betaald moet worden voor de omschakeling", zegt Christian Ponticelli, directeur van GABB, een vereniging voor biologische landbouwers in Gers.

"We hebben 560 aanvragen gehad, goed voor 20.000 extra hectare aan biologische productie. Dit terwijl aan het eind van 2009 al zo'n 1600 boeren actief waren op in totaal 75.000 hectare", zegt Bruno Lion het ministerie van Landbouw. "We zijn zeer tevreden over deze stijgende lijn, dit draagt bij aan het behalen van de doelstelling om het areaal waarop biologisch geteeld wordt in Frankrijk tussen 2009 en 2012 te verdubbelen", voegt hij toe.

Bijkomend probleem van de sterke groei is dat het steeds lastiger wordt om de productkwaliteit te garanderen. Hiervoor is technische ondersteuning nodig die op dit moment niet voldoende kan worden geboden. Volgens de heer Ponticelli is slechts 8,5 miljoen euro beschikbaar voor de begeleiding, terwijl voor de 560 ingediende gevallen een financiële steun van 22 miljoen nodig is.

Volgens Lion komt er in de herfst meer duidelijkheid. "We proberen iedereen tevreden te stellen, de ontwikkeling van de biologische landbouw is een politieke prioriteit. Mogelijk kan het gat opgevuld worden door andere ongebruikte fondsen te herschikken. Daarom ben ik niet heel ongerust", zegt hij. 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven