Kieran Devine (links) en David Northcroft
Moderne teeltlocaties
Die allerlekkerste tomaten worden onder meer geteeld door Wight Salads, die beschikt over productielocaties in Engeland (27 ha) en Portugal (13 ha). Bijna 40 procent van het totale areaal (13 ha) wordt gebruikt voor biologische productie, vertelt New Product Development Manager Kieran Devine. "In Portugal beschikken we onder meer over een ‘state of the art’ glastuinbouwbedrijf van 7,2 hectare, dat speciaal gebouwd is voor biologische productie. We telen hier alle soorten tomaat, waaronder veel rassen van Rijk Zwaan. Van losse cherry (Cheramy RZ) tot medium tros (Roterno RZ) en van tros cocktail (Amoroso RZ) tot los rond (Dometica RZ). Omdat we er van overtuigd zijn dat biologische tomaten minimaal van dezelfde kwaliteit moeten kunnen zijn als gangbare, mits de juiste rassen worden gekozen, testen we alle nieuwe potentiele biorassen een jaar extra in een daarvoor bestemde biologische proefkas."Ook Waitrose steekt veel energie in innovatie. Northcroft: “Samen met onze leveranciers voeren we bijvoorbeeld consumentenonderzoek uit, dat mag je nooit laten verslappen. Ook volgen we de diverse rassenproeven en bezoeken we open dagen van veredelingsbedrijven als Rijk Zwaan. Alle aspecten komen hierbij aan bod,
ook houdbaarheid, presentatie en teelteigenschappen, maar de smaak blijft het belangrijkst. Als het ras op dat vlak geen verbetering vormt, maakt het bij ons sowieso geen kans."
Groei door innovatie
Zowel Wight als Waitrose zijn er van overtuigd dat er nog voldoende groei in de markt voor bio zit. “Er blijft een harde kern van consumenten die altijd voor bio gaat, en als de economie weer aantrekt, breidt die groep zeker weer uit”, zegt Devine. “Verdere groei zit vooral in innovatie. Met nieuwe rassen moeten we een minimaal gelijkwaardig of beter product proberen te telen dan de coventionele tomaat. Daarbij moeten we blijven voldoen aan de biorichtlijnen en vooral het verhaal blijven vertellen!"Bron: Seeds & Services, Rijk Zwaan