Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kledingfabrikant Brennels werkt aan internationalisering

Brennels gaat internationaal. Het bedrijf dat vanuit Kraggenburg kleding van brandnetelvezels en biologisch katoen produceert, werkt er hard aan om ervoor te zorgen dat zijn mode vanaf januari 2012 in Europese kledingwinkels hangt. Woordvoerster Nienke Feddes gelooft erin dat deze nieuwe stap een succes wordt. "Europa is nog maar het begin," zegt ze met een knipoog.

Brennels begon vijf jaar geleden rond Kraggenburg met de grootschalige teelt van brandnetels om daarvan milieuvriendelijke kleding te fabriceren. Een tijd van pionieren brak aan, want wereldwijd is er nauwelijks tot geen ervaring opgedaan met brandnetelteelt en de verwerking van de prikkelplanten tot zijdezachte stoffen. Brennels heeft dit proces volgens Feddes inmiddels steeds beter in de vingers.

Van de stof wordt zelfontworpen kleding gemaakt, die wordt verkocht in de winkel op Brennels Buiten in Kraggenburg. De mode is ook via www.brennels.nl/webshop te koop. Het merk G-star presenteerde afgelopen juli mannenkleding van brandnetelvezels van Brennels. Het bedrijf is er nu mee bezig om de kleding vanaf 2012 ook in modezaken in Nederland en Europa te krijgen. De bedoeling is om de nieuwe collectie volgend jaar juli op modebeurzen aan te bieden aan de detailhandel in binnen- en buitenland.

Feddes stelt dat er veel vraag is naar brandnetelstof en daar wil Brennels van profiteren. "We werken al samen met G-star en een Engels bedrijf dat bureaustoelbekleding maakt van onze stof. Er is veel vraag naar onze vezels. Vanuit heel Europa en zelfs vanuit Canada krijgen we aanvragen. Dus Europa is nog maar het begin. Als je Nederland bedient, kun je net zo goed ook de omliggende landen bedienen. We geloven erin."

Wie met eigen ogen wil zien hoe de brandnetels worden geteeld en verwerkt, kan een kijkje nemen op Brennels Buiten. Dit park is vrij toegankelijk en heeft op 48 hectare iets te bieden voor jong en oud. Naast de brandnetelvelden zijn er bamboebossen, kruidentuinen, waterpartijen, stranden en duinen. Bezoekers kunnen er zwemmen en wandelen.

Aan het strand ligt het strandpaviljoen met een groot terras langs het zwemwater. Dat terras heeft onlangs de 26e plaats bereikt in de Terras Top 100 van het blad Misset Horeca. Feddes is trots op deze prestatie. "Er hadden zich zevenhonderd bedrijven ingeschreven." Bezoekers kunnen er terecht voor een drankje, maar ook voor een complete biologische maaltijd. Het paviljoen herbergt tevens een podiumzaal waar eens in de veertien dagen een band optreedt.

Brennels Buiten is er ook voor feesten en partijen. Vanaf dit jaar is het zelfs een trouwlocatie op aanvraag. Vijftien stellen beloven elkaar er eeuwige trouw in 2010. Verder biedt Brennels Buiten diverse avontuurlijke, sportieve en creatieve activiteiten voor groepen. "We willen graag dat mensen weer buiten dingen gaan ondernemen," zegt Feddes. "Dat ze genieten van de natuur. Met het water, strand, duinen, wandelpaden, een oeverzwaluwwand, vogels en vlinders is Brennels Buiten echt een paradijs voor wandelaars."

Brennels Buiten is te vinden aan de Leemringweg 19 in Kraggenbrug. Zie ook: www.brennels.nl

Bron: Flevopost, 08-08-10
Publicatiedatum: