Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ministerie van LNV: Praktijktest met genetisch gemodificeerd maïs

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voert gedurende twee jaar een praktijktest uit met goedgekeurd genetisch gemodificeerd maïs. Dit is een van de aanbevelingen uit het rapport Coëxistentie primaire sector. De test wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Onderzoek naar isolatieafstanden

De resultaten van de test moeten informatie geven over de effectiviteit van isolatieafstanden. Een isolatieafstand is de afstand die tussen velden met genetisch gemodificeerde en niet-gemodificeerde varianten van hetzelfde gewas moet liggen om uitkruisen te voorkomen. Voor maïs zijn deze isolatieafstanden respectievelijk 25 meter (afstand genetisch gemodificeerde maïs tot gangbare maïs) en 250 meter (afstand genetisch gemodificeerde maïs tot maïs die vrij is van genetische mofidicatie en biologische maïs).

De test wordt uitgevoerd met een genetisch gemodificeerd maïsras dat is toegelaten tot de Europese markt. De maïs mag gebruikt worden voor commerciële teelt van voedsel en diervoeder en staat op de EU-rassenlijst. Dit houdt in dat iedere boer in Europa deze maïs kan telen. De eerste resultaten van de praktijktest worden eind 2006 verwacht.

De praktijktest wordt uitgevoerd op zes locaties van een hectare, in de gemeente Nuth (Limburg), de gemeente Meerlo-Wanssum (Limburg), de gemeente Drimmelen (Noord Brabant), de gemeente Lelystad (Flevoland), en op twee locaties in de gemeente Borger-Odoorn (Drenthe).

Europese regelgeving

De Europese regels voor teelt van genetisch gemodificeerde gewassen stellen het openbaar maken van de locatie van teelt van die gewassen verplicht. In Nederland moeten telers van genetisch gemodificeerde gewassen de zaailocaties binnen dertig dagen na inzaaiing melden bij de Dienst Regelingen van het ministerie van LNV. De Dienst Regelingen registreert de locaties in het Register genetisch gemodificeerde maïs. Dit register is te raadplegen via de website van het ministerie van VROM.

Nederland

De Nederlandse overheid streeft naar een sterke agrarisch sector en duurzame landbouw. De ministeries van LNV en VROM vinden dat binnen een duurzame landbouw niet alleen ruimte is voor biologische teelt, maar ook voor teelt van gangbare en genetisch gemodificeerde gewassen. Daarbij hechten de ministeries aan het maken van goede afspraken over het naast elkaar bestaan van biologische teelt, gangbare teelt en teelt met genetisch gemodificeerde organismen.

Actie van Greenpeace tegen test

Op 3 mei 2006 verstoorde Greenpeace een perceel waar genetisch gemodificeerd maïs gezaaid is. Actievoerders zaaiden op woensdagochtend in Lelystad een testlocatie in met biologisch spinaziezaad. Het is de bedoeling van Greenpeace dat de spinazieplantjes eerder boven de grond komen dan het maïs en dat het veld daardoor onbruikbaar wordt. De ministeries van LNV en VROM en Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) betreuren de vernieling van de Lelystadse locatie. WUR heeft op 3 mei 2006 aangifte gedaan van de vernieling.

De gewassen hielden geen risico in. Ze waren sinds 1998 toegelaten door de EU na uitvoerige milieurisicoanalyses. De testlocatie was bedoeld om bij te dragen aan de bescherming van biologische gewassen. Getest wordt wat een veilige afstand is tussen velden met genetisch gemodificeerde maïs en bijvoorbeeld biologische maïs.

Bron: Min. LNV, 22-07-10
Publicatiedatum: