Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: Bangalore loopt voorop in biologische groei

Het bewustzijn over biologische voedingsmiddelen in Bangalore groeit, Bangalore is de hoofdstad van de Indiase staat Karnataka. Een groeiend aantal mensen in Bangalore kiest bewust voor biologische voeding. Ze hebben gelukkig een ruime keus als het gaat om het aantal verkooppunten, deze duiken in de hele stad op. Daar kan biologisch fruit, groenten, kruiden en andere etenswaren gekocht worden. Ook verkopen steeds meer bakkerijen en supermarkten biologisch brood en koekjes. En gecertificeerde biologische voedingsmiddelen zijn niet alleen exclusieve biologische winkels verkrijgbaar, ook de supermarkten liggen er vol mee.

De consument van biologisch voedsel wordt vandaag de dag steeds wijzer en beseft dat de producten er soms anders uitzien dan het op conventionele wijze geteelde groente en fruit. De goed geïnformeerde consument verwacht bijvoorbeeld niet dat een tomaat perfect van vorm is. De prijs, die iets hoger ligt, vormt wel nog een nadeel. Echter, de gemiddelde inwoner van Bangalora is bereid om een beetje extra te betalen. Tenzij de productie aanzienlijk zal stijgen, is het onwaarschijnlijk dat de prijs van biologische producten zal dalen. Toch is er hoop, zo heeft de regering al een project geïnitieerd waardoor in ieder district op tenminste 50 tot 80 hectare biologische voeding geproduceerd wordt.

Bangalore wijst de weg

Ook in het verleden liep Bangalore al voorop, toen was de zelfvoorzienende landbouw grotendeels biologisch omdat telers zicht vaak geen dure chemicaliën en meststoffen konden veroorloven. Er is ook een biologische telersorganisatie opgericht in Karnataka: Jaivik Krishnik Society. Dit leidde onder meer tot de opening van de 'Jaivik Mall', volgens velen het grootste biologische winkelcentrum van het land. Elke woensdag en zaterdag levert een groep van 50 telers vers biologisch groente en fruit. Binnen een paar jaar zal het aantal biologische verkooppunten waarschijnlijk naar 150 stijgen. De groei van biologische voeding is in Bangalore dus in een stroomversnelling geraakt.

19-07-10