Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch beter vermarkten

ING: Supermarkten moeten omzetkansen duurzaamheid grijpen

Hoewel de economische crisis het prijsaspect weer toonaangevend heeft gemaakt in de foodsector, zal het belang van het thema duurzaamheid blijven toenemen. Vooralsnog wordt dit thema door Nederlandse supermarkten mondjesmaat omarmd. Supermarktondernemers vertalen duurzaamheid nog vooral naar de kostenkant en zien slechts beperkt omzetkansen, zo blijkt uit het ING Uwsupermarktonderzoek. Voor het onderzoek zijn 103 supermarktondernemingen gevraagd naar hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en hoe meer winst uit het 'duurzame' assortiment kan worden gehaald. Momenteel blijft het omzetaandeel ‘duurzaam’ beperkt door een gebrek aan duidelijkheid en verhaal richting consument. In de foodketen dienen de supermarktorganisaties de regierol te pakken.

Het Economisch Bureau van ING constateert dat duurzaamheid aan de productzijde vooral terugkomt via het assortiment biologisch en fairtrade in de winkel. Hoewel de categorie nog altijd sterk groeit, in 2009 met bijna 11 procent, is het totale aandeel biologisch nog beperkt, volgens de Biomonitor 2,1 procent van de foodmarkt. Een tweede belangrijk onderwerp aan productzijde is derving.

Potentie 'duurzaam’ benutten door betere vermarkting

Een knelpunt bij de groei van biologisch en fairtrade in de ogen van menig producent en retailer is de onbereidheid van de consument om de meerprijs te betalen die gevraagd wordt voor duurzame producten. Van belang is echter of de consument weet waarvoor hij meer betaalt. Bekend is namelijk dat veel consumenten wel bereid zijn meer te betalen voor kwaliteit en onder die categorie mag het assortiment duurzaam ook geschaard worden. Essentieel hierbij is dus het ‘vermarkten’ van het assortiment duurzaam, wat tot op heden nog te weinig succesvol gebeurt. Wanneer een supermarktorganisatie inzet op een duurzaam imago zal dit terug moeten komen in alle onderdelen van de bedrijfsvoering. Bepaalde formules proberen bijvoorbeeld met een nieuwe slogan dit imago neer te zetten, maar vervolgens is de signing in de winkel beperkt.

Klik hier voor het volledige rapport

05-07-10




Publicatiedatum: