Blijkt uit onderzoek in opdracht van USDA
Biologische teelt verbetert biodiversiteit en natuurlijke ongediertebestrijding in aardappelteelt
"Het is altijd een raadsel hoe de biologische telers een hoge opbrengst krijgen zonder synthetische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken", zegt Bill Snyder, hoogleraar Entomologie aan de universiteit van Washington. "Onze studie suggereert dat het behouden van de biodiversiteit hierin de sleutel tot succes is."
Ecosystemen met een ecenwichtige mix van insecten en schimmels is de oplossing. Hiermee kunnen de plagen onder controle gehouden worden. Het meest ideaal is wanneer het ecosysteem gekenmerkt wordt door veel verschillende soorten insecten, en dan vooral veel nuttige soorten. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tast de biodiversiteit aan doordat er minder soorten insecten overblijven en er tegelijkertijd vaak meer insecten voorkomen die plagen kunnen veroorzaken. De studie, die gefinancierd werd door de nationale voedsel- en landbouworganisatie NIFA van de USDA, toont aan dat biologisch telen leidt tot een verhoging van het aantal nuttige soorten waardoor de plaagproblemen verminderen.
In aardappelvelden waar op een conventionele wijze controle toegepast werd (bijvoorbeeld met insekticiden), kwam vaak maar een enkel soort nuttig roofinsect voor. Op biologische percelen kwamen veel meer nuttige soorten voor, allen in ongeveer gelijke aantallen. Experimenten toonden aan dat groepen gelijksoortige nuttige insecten, veel effectiever aardappelziektes tegengaan. En aangezien natuurlijke vijanden meestal meer gelijkschalig en in verschillende soorten voorkomen in biologische gewassen, niet alleen in de aardappelteelt, kan dit ook grootschalige voordelen bieden.
01-07-10
Publicatiedatum:
Auteur:
Lenneke Pors-Schot
©
BioJournaal.nl
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-31 Komkommerprijs duikt naar beneden
- 2023-03-31 “Bio-or-not-to-bio”, dat is geen vraag meer!"
- 2023-03-30 Kabinet twijfelt om afschaffing btw op groenten en fruit door te zetten
- 2023-03-29 Een half jaar of jaarrond aardbeien in het Nederlandse schap?
- 2023-03-29 "Retailers niet langer huiverig nieuwe dadels aan te bieden"
- 2023-03-29 'Loeren bij de Boeren 2023' met De Waog: 30 april
- 2023-03-29 Opschaling in de teelt van bio-champignons voor betere concurrentiepositie
- 2023-03-28 Libelle Legt Uit: wat is duurzamer, een biologische komkommer in plastic of een niet-biologische komkommer zonder?
- 2023-03-28 De aardappel als casus onderzocht in de afschaffing van btw op groenten en fruit
- 2023-03-24 Siciliaanse citroenenteler maakt stap naar biologisch-dynamisch
- 2023-03-23 100.000 kilo bio-aardappelen en -wortelen voor Voedselbank
- 2023-03-22 "Ook het tweede kwartaal zal de gembermarkt uitdagend zijn"
- 2023-03-22 Oostenrijk: De keerzijde van de biologische groei
- 2023-03-22 Zwitserland: Sterke prijsdaling voor bio selderij; clementines en mandarijnen stijgen
- 2023-03-22 "We verwachten veel toekomst in bio"
- 2023-03-22 Productief biologisch herbebossingsproject in Ecuador
- 2023-03-20 "Biologische vijgen hebben van begin af aan de belangstelling van onze klanten gewekt"
- 2023-03-17 "Macadamianoten van ruim 7.000 kleine bio-telers"
- 2023-03-17 Waarom biologisch? Vragen van telers en consumenten
- 2023-03-16 "SwingBio blijft aan terrein winnen op krimpende markt"