Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russen moeten hun eetgewoonten veranderen

Kansen voor biologische levensmiddelen in Rusland

In Rusland neemt het aantal hartaanvallen en diabetes-patiënten toe, daarom wordt het tijd dat de Russen hun eetgewoonten veranderen. Na de einde van het communisme kreeg men een overvloed aan nieuwe producten voor de kiezen, dit heeft geleid tot toenemende gezondheidsproblemen, Inmiddels denken vele Russen serieus na over wat ze eten.

De Russen die op zoek zijn naar een gezondere levensstijl, richten zich op de meest logische producten: biologische producten. Uit een marktonderzoek van het afgelopen najaar bleek dat een op de twee russen al biologische producten heeft uitgeprobeerd. Andrei Khodus, directeur van een samenwerkingsorganisatie voor de ontwikkeling van biologische en biodynamische landbouw, zegt dat de biologische voedingssector in Rusland nog in de kinderschoenen staat. Wel komen er steeds meer gezonde voedingsmiddelen op de markt. "De vraag naar geïmporteerde biologische producten is gedaald, maar de vraag naar producten van Russische makelij neemt juist toe. Als gevolg daarvan groeit ook de Russische productie van bio-producten voor de binnenlandse markt."

De omzet van biologische markt in Rusland bedraagt op dit moment nog een bescheiden 60 miljoen euro. Toch liggen er veel kansen. Gezond eten is minder rendabel dan ongezond voedsel, maar nog altijd winstgevend. Er zijn veel gewetenloze producenten op de markt die ongegrond een eco- of bio-etiket op hun producten plakken om hogere prijzen te kunnen vragen.

De biologische markt heeft ook hinder ondervonden van de economische crisis, hierdoor nam de interesse in 'Health food' af. De kosten waren simpelweg te hoog vergeleken met de equivalenten van een lagere 'gezondheidskwaliteit'. Dit kan echter veranderen wanneer er meer gezonde voeding op de markt komt. Veel Russen vragen inmiddels informatie op over ecologisch verantwoorde producten. Er heerst nog veel onduidelijkheid omdat er nog geen officiële normen voor biologische levensmiddelen zijn vastgesteld. De Russische consumentenrechtenorganisatie is voornemens om normen vast te gaan stellen, zodat fabrikanten en consumenten de nodige richtlijnen krijgen rondom 'gezonde' producten.

30-06-10