Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Open dag op biologisch landbouwbedrijf Overesch

Op zondag 27 juni organiseert biologisch landbouwbedrijf Overesch in Raalte een open dag. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 11.00 en 16.00 om te zien hoe het er aan toe gaat op een biologische boerderij. Boeren in harmonie met de natuur.

Iedereen kan komen kijken, proeven, ruiken en genieten. De BioBakker komt met brood en koek, de Groene Wegslager met vlees en het IVN Raalte houdt een natuurtocht. Er zijn rondritten met de huifkar langs de percelen granen en groenten en er zijn demonstraties met de schoffelmachines en eggen. Kinderen kunnen onder andere stokbrood bakken en een bijenhotel maken.

Ecologisch boeren

Ecologisch telen houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en gif. Er worden geen chemische stoffen gebruikt. Onkruidbestrijding wordt met eggen en schoffelen gedaan. Een ruimere plantafstand en resistente rassen voorkomen dat de gewassen ziek worden. Net als het gebruik van minder en alleen dierlijke mest.

Als een bedrijf omschakelt op ecologisch telen is het in het begin pionieren. Er moet worden gezocht naar de juiste rassen, bemesting, zaai en plant hoeveelheden. Als dat na een aantal jaren lukt, dan blijkt dat ecologisch boeren veel leuker is en meer arbeidsvreugde geeft. Er wordt dichter bij de natuur gewerkt door meer rekening te houden met flora en fauna.

Overesch

Het bedrijf bestaat uit akkerbouw, groenteteelt en een varkenshouderij gedeelte. Met de akker en groente zijn ze in 1994 omgeschakeld naar de ecologische manier van telen. De redenen hiervoor waren divers.

Bron: Natuurmonumenten, 23-06-10
Publicatiedatum: