Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties van Jan Groen, Fons Verbeek en Gert Kögeler

Biologische sector reageert op LEI-rapport

Tholen - Het rendement van biologische groentebedrijven ligt hoger dan van de gangbare bedrijven. Dit staat in het Landbouw-Economische bericht. De resultaten van biologische en gangbare groentebedrijven zijn door het LEI vergeleken. Er zijn verschillende personen uit de biologische sector om een reactie gevraagd.


Jan Groen

Voor Jan Groen van Green Organics kwam het bericht niet als een verrassing. "Dit is een ontwikkeling die zich de afgelopen jaren al heeft afgetekend. Ik ben blij dat dit nu ook naar buiten wordt gebracht, biologisch telen vergt toch wat opofferingen en dit wordt nu uitbetaald." Jan zit al zo'n vijftien jaar in de biohoek en volgens hem spelen vooral de teeltafspraken een grote rol in het hogere rendement. "Door het maken van teeltafspraken, weten wij precies wat er in welke hoeveelheden geteeld moet worden. Dit levert automatisch betere rendement op." Het is volgens hem wel verstandig om je in de vrij fragiele markt op meerdere producten te richten.


Gebroeders Verbeek

Fons Verbeek, die op biologische wijze onder meer tomaten en komkommers teelt, vond het lastig om hier iets over te zeggen. "Vergeleken met de glastuinbouw rendeert de vollegrond over het algemeen beter. Vorig jaar was sowieso een moeilijk jaar en ik heb niet voldoende beeld om hier echt iets over te zeggen, het kan natuurlijk zo zijn dat sommige collega's het nog moeilijker hebben." Hij benadrukte dat je alleen maar voor jezelf kunt spreken. Volgens Fons heeft vooral de biologische glastuinbouw het op dit moment lastig, maar dit geldt ook voor de reguliere glastuinbouw. "Het voordeel is wel dat de biologische tuinders vaak minimaal twee en soms zelfs drie tot vier gewassen telen. Hierdoor zijn zij niet van één gewas afhankelijk." Fons verwacht dat dit jaar niet heel goed zal zijn, hiervoor zijn de prijzen te slecht.


Gert Kogeler

Gert Kögeler van Eosta is van mening dat het rendement vooral afhangt van het soort gewas dat geteeld wordt. "Voor een aantal bioteelten bij diverse bedrijven is de opbrengst in 2006-2007 sterker gestegen ten opzichte van de gangbare opbrengst in de jaren 2002-2003." Dit kwam volgens hem voor vollegrondsproducten met name doordat de oogst in Engeland mislukt was en er dus een goede vraag was. En voor biologische glasgroenteproducten waren de meeste prijzen niet beter. "In 2008 en 2009 waren de opbrengsten voor de vele bioproducten ronduit slecht te noemen. Ik ben geen teler, maar ik geloof niet echt dat de stijging van het rendement in die jaren kwam door een beter rendement op personeel zoals in het rapport staat." Gert is van mening dat de markt in 2006 en 2007 gewoon redelijk was, zodat bij een aantal teelten een beter rendement gehaald kon worden. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de oogst. "Helaas was dit in 2008 en 2009 helemaal anders", besluit Gert.

Publicatiedatum: 24-6-2010
Auteur: Lenneke Schot