Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Feestelijke primeur met demissionair minister van der Hoeven

Hecht familiebedrijf BiJo naast biologisch nu ook duurzaam aan de slag

Tholen – Een primeur voor BiJo: het bedrijf is sinds gisteren als eerste tuinbouwbedrijf in Nederland overgegaan naar een volledig duurzame en biologische teelt. Het demoproject voor duurzame energie van het biologische glastuinbouwbedrijf is gesubsidieerd door onder meer het Ministerie van landbouw en de Triodos Bank. Demissionair Minister van der Hoeven heeft de officiële handeling verricht waarmee BiJo naast biologisch ook duurzaam is gaan telen: ze heeft de gaskraan dichtgedraaid. Bijo teelt nu in twee nieuwe kassen op tien hectare volledig duurzaam. Aad Jonker runt het familiebedrijf samen met twee van zijn kinderen, zoon Arno en dochter Elma. De feestelijke bijeenkomst vond te midden van de kassen plaats, daar draaide het immers om.

Kijk hier voor de volledige fotoreportage


Aad Jonker en demissionair minister van der Hoeven in de kas

Jan Moerdijk, die het bedrijf in de afgelopen jaren van advies heeft voorzien, leidde alles in goede banen en vroeg allereerst Aad Jonker op het podium. Hij heette alle genodigden van harte welkom en bedankte iedereen die dit project mede mogelijk heeft gemaakt van harte. Onder meer Verbakel-Bomkas, Jan Moerdijk en Aquaned werden genoemd. Hij maakte alvast excuses aan iedereen die hij was vergeten. De gesloten kas waarin naast biologisch ook duurzaam geteeld wordt, had zonder hun hulp nooit tot stand kunnen komen. Hij hield het kort, maar krachtig en gaf onder meer aan erg blij te zijn met het feit dat de duurzame teelt nu echt in beweging kan worden gezet.


De bijeenkomst trok veel genodigden

Vervolgens werd demissionair minister van der Hoeven naar voren gevraagd. Zij is van begin af aan betrokken geweest bij de realisatie van het project. Zo'n twee jaar geleden is ze in het kader van een werkbezoek met Syntens voor het eerst bij de familie Jonker langs geweest. Toen ze hoorde van de plannen en de vele hobbels die nog genomen moesten worden raakte ze enthousiast. In de loop van de jaren is het project uitgegroeid tot haar 'adoptiekindje'. Om een beeld te geven van het proces, besloot ze Aad op het podium te interviewen. "Ik ben niet alleen gekomen om de gaskraan dicht te draaien en je hebt je er nu wel heel makkelijk vanaf gemaakt."


Aad Jonker wordt geïnterviewd
 
Aad gaf onder meer aan dat zijn doel nog niet volledig bereikt is. "Ik wil de elektriciteitsvoorziening ook onder handen nemen. Met wat zonnepanelen en hier en daar een windmolen moet dit lukken." Hij voegde er brutaal aan toe dat de regering hier misschien ook wel wat subsidie voor over zou hebben. Eerst deze stap maar eens afronden, waarop de minister besloot om maar meteen de gaskraan officieel dicht te draaien. Dit bleek een erg simpele handeling, met natuurlijk een grote symbolische waarde. Vervolgens was ze benieuwd wat ze bij een bezoek over twee jaar aan zou treffen. Zou er veel veranderd zijn? De ambitieuze plannen van Aad stoppen hier niet, hij wil naast de overstap op duurzame stroom de producten ook in een volledig biologisch afbreekbare verpakking verpakken. De demissionair minister haakte hier op in door aan te kondigen dat de regering besloten heeft om een handje te helpen en ook dit project mee zal subsidiëren. Daarop overhandigde ze de EIA-beschikking zwart op wit.


De gaskraan wordt dichtgedraaid

Ook Matthijs Bierman, directeur van de Triodos Bank, die de financiering mede mogelijk maakte, kwam aan het woord. "Dit project past precies bij onze idealen. Wij financieren acties van bedrijven die voorop lopen hun sector. BiJo slaat op deze manier een dubbelslag. Het kost natuurlijk wel wat tijd voordat een investering als deze ook daadwerkelijk rendement oplevert, maar de Triodos Bank is trots dat zij de overbruggingsfinanciering mogelijk mocht maken." Hij benadrukte de sleutelrol van de overheid en zou in de toekomst graag zien dat de overheid actie onderneemt zodat de werkelijke milieu-effecten ook in de prijzen kan worden doorberekend. De demissionaire minister is het hiermee eens: het is aan de overheid om dit alles de goede richting op te sturen. "Wat bent u een lieve minister dat u dit zegt", reageerde Jan Moerdijk hierop. Hij overhandigde haar symbolisch de eerste doos met duurzame producten. "Met deze doos van vijf kilo alleen al is 7,49 kilo aan CO2 bespaard."


Matthijs Bierman aan het woord

Jan Moerdijk benadrukte in zijn verhaal ook nog dat BiJo een nieuwe verpakkingslijn voor BiJo Logische Groenten heeft ontwikkeld. Ook is de website vernieuwd. Hij roemde vervolgens het doorzettingsvermogen van het familiebedrijf, duurzaamheid staat bij Aad al jarenlang hoog in het vaandel. De overgang op duurzame teelt was een langdurig proces. "Door deze ontwikkeling wil BiJo ervoor zorgen dat er zo min mogelijk stenen op de weg komen voor de toekomst." BiJo is in de loop van de jaren sterk uitgebreid en geeft sinds dit jaar ook mensen met een functiebeperking de kans om zich binnen het bedrijf te ontwikkelen. Aan het eind van de bijeenkomst werd ook het personeel door zoon en dochter Jonker nog eens extra in het zonnetje gezet, zij ontvingen allen een bos bloemen. Dochter Elma: "Wij delen lief en leed met jullie en jullie behoren tot onze familie. Jullie inzet wordt enorm gewaardeerd.” Tot slot kreeg de demissionair minister nog een ingelijste foto van haar vorige bezoek overhandigd. "Als aandenken voor alles wat u voor ons bedrijf betekend heeft."

Kijk hier voor de volledige fotoreportage


Aad en Ina Jonker samen met zoon, dochter en kleinkinderen

Publicatiedatum: 24-6-2010
Auteur: Lenneke Schot