Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische gewasbeschermingsmiddelen niet altijd 'groenere' keuze

Biologische gewasbeschermingsmiddelen kunnen een hogere milieu-impact dan de conventionele pesticiden hebben. Biologische producten hebben namelijk een hogere dosis nodig. Dit blijkt uit een studie van de Canadese Universiteit van Guelph (UG) in Ontario te bestuderen. In de studie is de effectiviteit en de milieu-impact van biologische beschermingsmiddelen vergeleken met de conventionele middelen. Dit gebeurde op een soja-oogst.

"Door de zorg voor het milieu neemt de vraag naar biologische producten toe. Maar het is te simpel om te zeggen dat doordat het biologisch is, het ook daadwerkelijk beter is voor het milieu", zegt Rebecca Hallett, professor natuurwetenschappen aan de universiteit.

In het onderzoek is de milieu-impact van zes gewasbeschermingsmiddelen getest en er is gekeken naar hoe effectief de bladluizen gedood werden. Bladluizen vormen de belangrijkste bedreiging van de Noord-Amerikaanse soja-oogst.

De wetenschappers onderzochten vier synthetische beschermingsmiddelen: twee conventionele middelen die vaak gebruikt worden door sojaboeren en twee nieuwe middelen met een verlaagd risico. Ze onderzocht ook een op mineralen gebaseerde biologische olie en een ander product dat de schimmel bestrijdt en de insecten doodt.

De onderzoekers maakten gebruik van de milieu-impact quotiënt. Met behulp van deze database worden alle belangrijke factoren in de meting meegenomen. Er zijn ook veldproeven uitgevoerd op hoe goed elk bestrijdingsmiddel gericht bladluizen vernietigde, terwijl hun natuurlijke bestrijders ongedeerd bleven.

De wetenschappers ontdekten dat de minerale olie de meeste invloed op het milieu had, omdat het de bladluizen verstikt en er daarom grote hoeveelheden van moeten worden gebruikt. Vergeleken met de synthetische gewasbeschermingsmiddelen, bleken de op olie gebaseerde en schimmeluitroeiende producten minder effectief. Deze middelen bleken namelijk ook de lieveheersbeestjes en andere insecten te doden die belangrijk zijn bij het tegengaan van de groei van de bladluizenpopulatie. Deze insecten verminderen het milieu-impact, omdat ze de hoeveelheid benodigde gewasbeschermende middelen beperken.

"Uiteindelijk bleken de biologische producten veel minder effectief dan de conventionele middelen, ook hebben ze een hogere potentiële milieu-impact", aldus de professor.

23-06-10