Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch areaal naar 52.000 hectare gestegen

LEI-rapport: Biologische sector groeit naar wens

Het aantal biologische landbouwbedrijven in Nederland groeit weer enigszins, na een afname tussen 2003 en 2006. Het biologische areaal is tussen 2007 en 2009 gestegen van 47.000 tot 52.000 hectare (tabel 7.2). Dit blijkt uit het Landbouw Economisch Bericht van het LEI.

De rijksoverheid streeft naar een groei van het areaal met 5 procent per jaar, van 47.000 in 2007 naar 57.000 hectare in 2011. Inmiddels is halverwege deze periode de helft van de gewenste areaaluitbreiding gerealiseerd en een verdere toename ligt in het verschiet, door de (sterke) stijging van de consumptie van biologische producten in 2009.

Meer dan de helft van de ongeveer 1.400 biologische bedrijven heeft een gemengd karakter (zowel gewassen als dieren). Slechts op ruim 1 procent van de biologische bedrijven wordt alleen vee gehouden. Ongeveer 70 procent van de biologische grond is grasland. Gelderland kent met ruim 20 procent van het aantal de meeste biologische bedrijven.

Binnen de EU is Nederland op het gebied van de biologische landbouw zeker geen koploper. Met ongeveer 2,5 procent van de landbouwgrond in biologisch gebruik, staat Nederland in de EU-27 op de 20e plaats, nog net voor Belgiƫ, Frankrijk en Polen, maar op grote achterstand van koploper Oostenrijk met bijna 16% biologisch areaal in 2007. De oppervlakte biologisch in Nederland groeit de komende jaren bovendien minder hard dan in andere landen. Nederland staat zelfs als laatste op de ranglijst van het aandeel in overgang van gangbaar naar biologisch. Koplopers op deze lijst zijn de jongste lidstaten, Bulgarije en Roemeniƫ.

Kijk hier voor het volledige LEI-rapport.

22-06-10