Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VKGE zet zich in voor meer biologisch eten in zorginstellingen

Keukenmanagers streven grootse omslag van eten en drinken in de zorg na. De Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg o.a. regio Brabant (VKGE) is door de Stichting 's-Hertogenbosch, Hoofdstad van de Smaak 2010 uitgeroepen tot Smaakmaker van de Maand Juni. De VKGE is initiatiefnemer van het 3-jarige project 'Een Mooie Maaltijd in Brabant' dat ze samen ontwikkelde met de Provincie Noord-Brabant en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant. Dit loopt vanaf 2009.

Het doel van het project is om, met gebruik van biologische en streekgebonden producten én aandacht voor de ambiance, de kwaliteit van de maaltijden in zorginstellingen verder te verbeteren. Dit project geeft gehoor aan de vraag van de cliënt naar meer streekgebonden, herkenbare producten met een authentieke smaakbeleving. Na jarenlange negatieve publiciteit omtrent eten en drinken in de zorg is dit het antwoord van de VKGE en haar leden. De cliënt (gast) heet recht op een Mooie Maaltijd! De VKGE representeert meer dan 40 zorgorganisaties in Brabant.

Projectleider Phyllis den Brok: Door het bundelen van de vraag van de deelnemende zorginstellingen is, na afloop van het project, een omzet van 1 miljoen euro per jaar met streekeigen en/of biologische producten realiseerbaar. Dit betekent dat dan 90 zorglocaties in Brabant actief bezig zijn met "Een Mooie Maaltijd in Brabant". Daarnaast zijn doelen in het project het vormen van succesvolle ketens tussen producent, distributeur en klant en het neerzetten van inkooppakketten al dan niet gecombineerd met lokale activiteiten. Het credo hierbij is: "Denk kleinschalig, handel grootschalig".

Om deze resultaten te bereiken wordt in het project niet alleen aandacht geschonken aan het product zelf maar ook aan aspecten als de beleving, smaak, logistiek en marketing van deze producten. Het project "Een Mooie Maaltijd in Brabant" vervult een stimulerende rol voor andere activiteiten in het land op dit gebied.

Genietende Groene Tafel

Op dit moment loopt in opdracht van de ministeries van LNV en VWS het onderzoek 'De Genietende Groene Tafel' naar de effecten van goede voeding en een betere ambiance bij maaltijden in de gezondheidszorg. In het onderzoek wordt gemeten hoeveel eten cliënten binnenkrijgen, de beleving van de maaltijden, het gebruik van dieetproducten en de hoeveelheid zorg die de cliënt vraagt. Het onderzoek is geslaagd wanneer blijkt dat door een andere wijze van het verzorgen van maaltijden de bewoners beter gaan eten. Daarnaast wordt er gekeken hoe met extra aandacht voor de maaltijd, deze kosten voor de instelling op andere plekken terugverdiend kunnen worden, bijvoorbeeld door een verminderd gebruik van dieetproducten of een verminderde zorgvraag. Het onderzoek wordt ook gebruikt als voorbereiding voor een nog op te zetten langduriger vervolgonderzoek, waarbij gekeken gaat worden wat een betere maaltijd kan betekenen op het gebied van gezondheid, zoals bloeddruk, cholesterol en suiker en het daarmee samenhangende medicijngebruik. De realisatie van dit onderzoek is mede tot stand gekomen na een contact ontstaan uit het symposium 'Een Mooie Maaltijd in Brabant'.

Smaakmaker van de Maand juni

De maandelijkse bekendmaking van de Smaakmaker van de Maand is één van de onderdelen van 's-Hertogenbosch Hoofdstad van de Smaak 2010. Deze titel wordt toegekend aan een ondernemer of een organisatie die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor het ambachtelijke, natuurzuivere, diervriendelijke, biologische, streekgebonden product. Met het doel dat Brabanders meer kennis nemen over smaak, beter eten en het echte verhaal achter voedsel. Het themajaar is op diverse manieren aan de slag om ervoor te zorgen dat er steeds meer producten, bij voorkeur duurzaam verbouwd, rechtstreeks van de boer op het Brabantse bord komen. Dat is beter voor de consument, de grond en de producent. Het project "Een Mooie Maaltijd in Brabant" is hiervan een goed voorbeeld.

's-Hertogenbosch Hoofdstad van de Smaak 2010

's-Hertogenbosch is Hoofdstad van de Smaak 2010. Dit jaar wordt dan ook in stad en streek volop aandacht geschonken aan ‘beter eten' ofwel real food. Producten afkomstig uit eigen streek, biologisch, ambachtelijk of seizoensgebonden producten krijgen hierbij de aandacht. Niet alleen op culinair vlak. Maar ook binnen de zorg, onderwijs, business, sportieve en culturele sector vindt volop bewustwording plaats over nut en noodzaak van deze producten. Dat uit zich in vele activiteiten en events die u vindt via www.denboschsmaakmakend.nl. Een van de activiteiten is de uitreiking van de smaakmaker van de Maand titel.

Bron: BioFoodOnline, 03-06-10
Publicatiedatum: