Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Wij willen jonge boeren een kans geven en tegelijkertijd het landschap mooier maken”

‘Proefboerderij Haverkamp’: een gemengd bedrijf voor toekomstboerenAgnes Schneiders, Xiaoyu Xu, Herman Hobbelink, Wim Hekkert, Eline van de Veen, Peter Bisschop, Judith van der Poel.

Er is een team gevormd welke bestaat uit: biologisch bedrijf van de familie Hekkert uit Terwolde, Niek Roozen bv landschapsarchitecten, On(t)roerend Goed, studioMAEK, AMS Architectuur en Zin in Buiten. “Een leuk en gevarieerd team. We zijn meerdere keren bij elkaar gekomen en er waren meerdere leuke plannen. Uiteindelijk moet het ook te realiseren zijn en zo hebben we dit plan verder uitgewerkt. Het is een alternatieve bedrijfsopvolging geworden en biedt circa 10 duurzame toekomstboeren ruimte om te experimenteren met toekomstteelten. Ze biedt flexibele pacht, klein wonen en de mogelijkheid om het kleinschalige landschap te versterken”, vertelt Wim.

Samenwerken 'niet omdat het moet, maar omdat het kan', ieder als zelfstandige. De toekomstboeren helpen elkaar met bijvoorbeeld een zelfvoorzienende kringloop, delen grond, voorzieningen, machines en diensten. "Naast grond willen we ze ook woonruimte aanbieden Dit is nog in ontwikkeling en wellicht nog een klein knelpunt in ons plan. We willen een totaalplaatje aanbieden en zo is de ruimte dus ook te huren. Op deze manier krijgen ook de mensen met een kleinere portemonnee de kans om iets op te starten", aldus de bio-boer.

Wim laat weten de biologische status zoveel mogelijk te willen behouden. Hij vervolgt: "Het is moeilijk grond te vinden voor een boer die biologisch wil starten. Vindt hij grond dan moet het veelal eerst omgeschakeld worden. Bij dit platform kan men gelijk beginnen. Het is voor mensen die willen kijken of ze er iets mee willen of kunnen, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die misschien op vakantie in aanraking zijn gekomen met speciale gewassen en deze in Nederland willen verbouwen en verkopen. Kortom: we zoeken mensen met een passie die iets unieks willen creëren", eindigt Wim.Voor meer informatie en uitleg over het project klik hier: deel 1, deel 2, deel 3.

Brood en spelen

De proefboerderij ontvangt een bedrag van €25.000, om het plan verder uit te werken. Tevens krijgen zij een coach van de provincie en deskundige ondersteuning.

Voor meer informatie over de prijsvraag: www.prijsvraagbroodenspelen.nl

Voor meer informatie:
Wim Hekkert
Haverkampsweg 5
7396 BS Terwolde
0571-273782
[email protected]