Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Klimaatverandering dwingt ons tot verschuiving richting zandgrond"

De Lepelaar finalist voor Tuinbouw Ondernemersprijs

Tholen - Het biologisch-dynamische tuinbouwbedrijf De Lepelaar maakt kans op de Tuinbouw Ondernemersprijs 2018. Afgelopen vrijdag 27 oktober heeft bestuursvoorzitter Nico Koomen een felicitatiebezoek gebracht aan De Lepelaar in Sint Maarten, Royal Lemkes in Bleiswijk en OK Plant in Naaldwijk. Deze ondernemers maken kans op de prestigieuze ondernemersprijs, waarvan de winnaar op 10 januari 2018 bekend zal worden gemaakt. Joris Kollewijn geeft aan dat De Lepelaar vereerd is met de nominatie. "Het is mooi om op deze manier de waardering te krijgen. We zijn natuurlijk in een tijd begonnen dat de biologisch-dynamische werkwijze helemaal niet normaal was. In die hele periode zijn we op een consistente manier doorgegaan en de laatste jaren zeker met de veranderende markt meegegaan."De Lepelaar is inmiddels uitgegroeid tot een vollegronds- en glastuinbouwbedrijf van 70 hectare. Joris vertelt dat er nog de nodige groeiruimte is, omdat ze een aantal jaar geleden een stuk land van 23 hectare bijgekocht hebben. Hij geeft aan dat ze blijven investeren in het bedrijf. Een voorbeeld daarvan is dat ze de teelt gedeeltelijk van de klei richting het zand aan het verschuiven zijn. "Ook wat dat betreft hebben we dus de nodige spreiding in de teelt. Zeker in de natte jaren merken we dat het werken op lichtere percelen de nodige voordelen biedt. De klimaatverandering dwingt ons om ook daarin spreiding aan te brengen."

Volgens Joris geeft de BD-werkwijze duidelijk meerwaarde aan de producten: "Waar er in het begin heel lacherig over deze werkwijze gedaan werd, blijkt nu dat het vrij normaal aan het worden is. We hebben hier het gevoel dat voeding meer is dan een optelling van diverse inhoudsstoffen en hebben het idee dat mensen behoefte hebben aan levenskrachten die via de planten doorgegeven worden. Door dicht bij het natuurlijke systeem te blijven, zorgen we er voor dat de levenskrachten op een goede manier in de plant komen."


Jan Schrijver tijdens het onlangs gehouden BD-herfstcongres. Tijdens dit congres nam hij officieel het voorzitterschap van Stichting Demeter over van Jozien Vos.

In het persbericht rond de bekendmaking van de finalisten van de Tuinbouw Ondernemersprijs staat het volgende over De Lepelaar:

"Biologisch-dynamische telers Jan, Inge, Reinout Schrijver en Joris Kollewijn telen op hun 70 hectare grote vollegronds- en glastuinbouwbedrijf kool, bieten, peen, aardappelen en graan. Met de omvang van het bedrijf bieden zij ruimte aan 'vergeten groenten' en de teelt van kruiden. Duurzaamheid loopt als een rode draad door het bedrijf, waarbij het werken aan bodemvruchtbaarheid de belangrijkste missie is."

Voor meer informatie:

Joris Kollewijn
De Lepelaar
Rijperweg 16A
1744 HK Sint Maarten
0224 563535
[email protected]
www.delepelaar.com