Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geslaagde Reclaim the Seeds zadenbeurs in Wageningen

Het Forumgebouw van de Universiteit van Wageningen huisvestte op 13 februari de jaarlijkse zadenbeurs van Reclaim the Seeds, georganiseerd door studentenorganisatie Boerengroep en milieuorganisatie ASEED. Naast mensen die speciaal voor Reclaim the Seeds waren gekomen, kwamen ook bezoekers van de Voedsel Anders Conferentie een kijkje nemen op de markt. Er waren kramen van professionele 'seed savers' en kleine zaadbedrijfjes. Ook werd er veelvuldig gebruikgemaakt van de ruiltafels waar mensen zelf geoogste en geselecteerde zaden konden ruilen of weggeven. De zadenbeurs en het workshopprogramma trok 1000 deelnemers. Er werd een gezamenlijk statement uitgedragen tegen patenten op gewassen de en machtspositie grote internationale landbouwbedrijven. Marie-Monique Robin en Olivier de Schutter presenteerden het Monsanto Tribunaal aan de deelnemers.



Naast, deels vaste, deelnemers uit het hele land, waren er ook kraamhouders en veel bezoekers uit Wageningen en omgeving. De permacultuurtuin van Ecodorp Ppauw, het Centrum voor Genetische Bronnen en mede-organisator Boerengroep presenteerden zich en een groep studenten heeft ambitieuze plannen voor zadensoevereiniteit in de regio. Het is duidelijk dat het verbouwen van bijzondere gewassen en het zelf vermeerderen van zaden leeft in Wageningen en omgeving.



Het workshopprogramma zat vol met interessante lezingen en discussies. Een van de hoogtepunten was de presentatie van het Monsanto Tribunaal door documentairemaakster Marie-Monique Robin en Olivier de Schutter, voormalig VN-rapporteur voor voedselzekerheid. De collegezaal barstte uit haar voegen met mensen die wilden horen hoe in oktober beschuldigingen van schade aan mens en milieu aan het adres van chemie- en zadengigant Monsanto onderbouwd zullen worden.

De serie workshops over zelf zaden telen was ook ontzettend populair. Tuinder en permacultuurdocent Linder van den Heerik trapte af met een afgeladen sessie waarin hij mensen de basis over 'seed saving' meegaf. Omslag presenteerde vervolgens de DVD From seed to seed met 7 uur instructies over hoe je zaden bewaart van allerlei verschillende gewassen. Janneke Tops presenteerde niet alleen haar nieuwe boek 'Zelf zaden telen' maar verzorgde ook een workshop over dit onderwerp.



Reclaim the Seeds met al zijn deelnemers geeft nu al voor het vijfde jaar een duidelijke boodschap af: de agrarische biodiversiteit en de beschikbaarheid van zaden is zeer belangrijk, het vermeerderen, hergebruiken, ruilen én verhandelen van zaden moet zijn toegestaan. Het gaat om levende organismen die het resultaat zijn van duizenden jaren landbouw. Dat kun je niet bezitten en het gebruik van gewassen mag niet worden beperkt door patenten. Alleen zo kan de duurzame, lokale landbouw een tegenwicht bieden aan de groeiende greep die grote bedrijven als Monsanto hebben op de zadenmarkt en de landbouw in het algemeen.

Zondag 14 februari stond in het teken van lokale moestuinprojecten. De Creative Garden bij de Hoge Born verzorgde een rondleiding langs hun bostuin, aquaponics-kas en de andere projecten die ze aan het opstarten zijn. Bij het Ecodorp Ppauw werd vanwege de natte sneeuw vooral door de grote ramen naar de tuin gekeken, onder het genot van koffie, zelfgemaakt gebak en een zelfgebouwde rocket stove. Vanwege de beroerde tuinweer was de opkomst bij deze beide boeiende projecten helaas niet zo groot.



Dit jaar vindt er ook een Reclaim the Seeds evenement plaats in België. Iedereen die de beurs in Wageningen heeft gemist kan op 27 februari terecht in Lier, in de buurt van Antwerpen. Ook daar kun je een combinatie verwachten van biodiverse kramen en een boeiend workshopprogramma.

Meer informatie over Reclaim the Seeds, het programma van het afgelopen weekend, de kraamhouders, de zadenbeurs in Lier en achtergronden over zaden en de zaaigoedindustrie is te vinden op www.reclaimtheseeds.nl. Op deze site zullen binnenkort ook verslagen van de presentaties en workshops verschijnen.

Kijk voor meer informatie ook op de website van de organisatoren: www.aseed.net en www.boerengroep.nl.
Publicatiedatum: