Afgelopen weekend is de eerste container verse gember uit de eigen fabriek van NOW Organic het water op gegaan. Na het verkrijgen van de exportvergunning is de spiksplinternieuwe fabriek in Dalian, China, officieel in gebruik genomen.
Vanaf half november komen er wekelijks containers gember vanuit China in Rotterdam aan.

 
Rob van Baal, manager Dalian NOW China, bij de toegangspoort van de fabriek.

De fabriek

Het totale complex is 1,5 voetbalveld groot en beschikt over drie grote koelhuizen met een totale opslagcapaciteit van ca. 6.500 m3. De waslijn heeft een capaciteit van twee ton per uur. In de wintermaanden, wanneer de gembermarkt piekt, kan NOW vijf containers gember per week processen, aldus Rob van Baal.

Het wassen van gember verbruikt veel water, derhalve hebben wij veel geïnvesteerd in waterzuivering. Hierdoor wordt tot 50% bespaard op het waterverbruik. Na het selecteren en snijden gaat de gember naar de droogruimte om vervolgens te worden verpakt in 13,6 kilo dozen, klaar voor export.

Een eigen fabriek biedt nieuwe kansen, volgens Rob van Baal. "De vraag naar gember sap zal hard stijgen de komende jaren. Dit kunnen wij perfect invullen door zelf sap te gaan persen in onze fabriek. Dit sap wordt als waardevolle ingrediënt verkocht aan de sap industrie op de Europese en Amerikaanse markt."

 
Hans Versteegh, manager NOW Nederland, aan tafel met Sam, manager organic farming van NOW China en boer Lee, manager ginger project.

Grip op de hele keten

NOW Organic is al een aantal jaren actief op de gembermarkt vanuit de Chinese vestiging. Nu de eigen fabriek draait en de Nederlandse vestiging de logistiek verzorgt heeft NOW Organic de volledige grip op de keten: van farming tot opslag en processing, export en import, verkoop van volle containers gember tot en met het afpakken in consumentenverpakking en alles wat daar tussen zit. "Met dit concept zijn wij uniek in de markt", aldus Hans Versteegh. "Wij zijn natuurlijk al een aantal jaren actief in bio-gember maar door de eigen fabriek, de langdurige samenwerking met onze boeren en de logistiek in Nederland communiceren wij nu een heel duidelijk verhaal naar onze klanten. Vooral op het gebied van traceability, bio-kwaliteit en verzekerde beschikbaarheid, zaken die belangrijk zijn in de bio markt en voor klanten die een vast programma willen."

 
Boer Lee met een mooie stuk gember, zojuist geoogst

Nieuwe oogst

Deze week wordt er begonnen met het oogsten van de gember. Puur handwerk om de gember niet te beschadigen. Het lof wordt grotendeels verwijderd van de gemberwortel en opgeslagen in kartonnen dozen. Het gewicht van de gemberwortel op de foto is ca. drie kilo. Na een opslagperiode van ongeveer 1,5 maand is de gemberhuid genoeg uitgehard en klaar voor export.

Voor meer informatie:
Hans Versteegh
NOW Organic International B.V.
Tel. 06-43257062
hans@noworganic.com
www.noworganic.eu