Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HAK past biologische ambitie aan en kiest voor hybride verduurzaming Nederlandse teelt

Na drie jaar pionieren past HAK de biologische ambitie aan. Reden is de aanhoudende kostendruk in de keten door inflatie, energie- en arbeidskosten. Het groente- en peulvruchtenbedrijf wil producten betaalbaar houden en kiest daarom voor een hybride aanpak, met focus op verdere verduurzaming van de lokale teelt.

© HAK

De afgelopen jaren droeg HAK de meerkosten van biologische teelt zelf om prijsstijgingen voor consumenten te voorkomen. Door de inflatie en hogere ketenkosten is dat financieel niet langer haalbaar. Ook bleven verwachtingen zoals een grotere vraag naar biologische producten en meer schaalgrootte uit. Daarom kiest HAK nu voor een mix van biologische teelt en On the way to PlanetProof-teelt.

HAK streeft de komende jaren naar minimaal 15% biologische teelt, waarmee het bedrijf vooruitloopt op de doelstelling van de Nederlandse overheid voor 2030. Het gaat om gewassen die biologisch goed te telen zijn, zoals rode bieten, zuurkool en sperziebonen. Voor de overige gewassen wordt On the way to PlanetProof-teelt toegepast, met jaarlijks aangescherpte eisen. Telers worden gecompenseerd voor hun extra inspanningen.

Investeren in innovatie
HAK blijft investeren in verduurzaming van de Nederlandse teelt, met aandacht voor biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit. Het aantal proefboerderijen wordt uitgebreid van één naar drie. Hier werkt HAK samen met telers aan experimenten op het gebied van duurzamere teelt, robotisering en digitalisering, met speciale aandacht voor het afbouwen van gewasbeschermingsmiddelen. Succesvolle innovaties worden opgeschaald naar de lokale teelt.

Algemeen directeur Nicole Freid licht toe: "We hebben de afgelopen jaren mooie stappen gezet met onze telers en veel geleerd. Tegelijkertijd zien we veel uitdagingen. De vraag naar biologisch groeide minder hard dan verwacht. En door inflatie is de kostendruk in de keten toegenomen en wordt de behoefte aan betaalbare boodschappen groter. Ook de teelt is uitdagend. Zo mislukte onze biologische tuinbonenoogst dit jaar volledig door een insectenplaag."

© HAK

Bij pionieren hoort volgens haar ook dat plannen worden bijgesteld: "We zijn doeners bij HAK en blijven stappen maken. We passen ons huidige programma aan, maar laten onze focus en ambitie op verdere verduurzaming van de lokale teelt - inclusief biologische teelt - absoluut niet los."

Impact op de akker
Hoewel HAK een deel van de groenten biologisch blijft telen, verdwijnt het biologische keurmerk van de potjes. Freid: "We richten ons daar waar we de meeste impact hebben, en dat is op de akker bij de lokale telers. Door daar te investeren in biodiversiteit, gezonde bodems en het verminderen van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, maken we impact terwijl we onze producten betaalbaar kunnen houden voor de consument."

Met deze bijsturing blijft HAK pionieren en investeren in verduurzaming van de lokale teelt. Freid besluit: "HAK blijft stap voor stap werken aan een toekomstbestendige keten waarin telers gecompenseerd worden voor hun verduurzamingsinspanningen én consumenten kunnen blijven rekenen op betaalbare en voedzame groenten van vruchtbare Nederlandse bodem."

Voor meer informatie:
HAK
Hendrik Cornelis Hakstraat 1
4283 KA Giessen
Tel: +31(0)183-446500
[email protected]
www.hak.nl

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer