Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ZLTO: Van de Crommert en Verbruggen zijn 'Pioniers met lef'

Biologische melkveehouders bouwen circulair bedrijf met eigen kaasverkoop

Siebe van de Crommert en Wilco Verbruggen runnen samen een biologisch melkveebedrijf met 180 koeien. Een deel van de melk verwerken zij tot boerenkaas, die onder meer wordt verkocht in hun eigen boerderijwinkel in Erp. Het voer voor de koeien verbouwen zij zelf. Het bedrijf beschikt over circa 175 hectare grond, deels in eigendom en deels in gebruik van onder andere het waterschap en een nabijgelegen landgoed. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) zet hen nu in het zonnetje als 'Pioniers met lef'.

© ZLTO

De koeien staan het grootste deel van het jaar in kruidenrijk grasland. Daarnaast doen de ondernemers aan agrarisch natuurbeheer. Volgens Verbruggen is de keuze voor biologisch bepalend geweest voor de ontwikkeling van het bedrijf. "Door te kiezen voor biologisch gingen veel deuren weer open", zegt hij. De overstap vond plaats in een periode waarin de mogelijkheden voor gangbare veehouderij beperkter werden door wet- en regelgeving.

Uitdaging: samenvoegen van twee bedrijven
Een grotere uitdaging lag volgens de ondernemers in het samenvoegen van twee afzonderlijke bedrijven. Van de Crommert licht toe dat hierbij gebruik is gemaakt van circulaire bedrijfsverplaatsing, inclusief grondruil met verschillende overheden en organisaties. "Zo hebben we een ruimtelijke puzzel kunnen leggen", zegt hij. Daarbij is ook bijgedragen aan een ecologische verbindingszone en beekherstel, en is het bedrijf voorbereid op een toekomstige verhoging van het grondwaterpeil.

Verbruggen vertelt dat de plannen ontstonden vanuit de behoefte aan vernieuwing. "Op mijn 45ste vroeg ik mij af of ik zo wilde blijven doorhobbelen of dat ik meer uitdaging wilde." Het overtuigen van de bank was volgens hem een belangrijke drempel, mede door stijgende bouwkosten in de coronaperiode en onzekerheid rond grondruil. "Een meevaller was dat de melkprijzen hoog waren en dat we via het Groenfonds een financiering en Europese POP3-gelden wisten aan te trekken."

Omschakeling naar biologisch maakt het verschil
Volgens Verbruggen heeft de volledige omschakeling naar biologisch het verschil gemaakt. "Je onderscheidt jezelf zo en kansen komen bijna vanzelf op je pad." Ook de verbreding met een boerderijwinkel en kaasmakerij speelde daarbij een rol. De studiegroep Biologisch noemt hij een belangrijke steun.

De ondernemers ervaren dat hun aanpak maatschappelijke waardering oplevert. "Waren veel mensen aanvankelijk sceptisch, inmiddels ontvangen we steeds meer geïnteresseerden", zegt Verbruggen. Van de Crommert vult aan dat het gezamenlijk runnen van het bedrijf zorgt voor meer rust en werkplezier. "We zien nu vooral kansen in plaats van beperkingen."

Lef en samenwerking zijn cruciaal
Aan andere ondernemers geeft Verbruggen mee dat lef en samenwerking cruciaal zijn. "Er is immers zoveel meer mogelijk dan we vaak denken." Tegelijkertijd pleit hij voor een duidelijkere koers vanuit de politiek als het gaat om biologisch. Van de Crommert benadrukt daarnaast het belang van onderwijs dat meebeweegt met de uitdagingen van de sector.

Voor de toekomst willen de ondernemers eerst optimaliseren wat er staat. Daarnaast willen zij natuur verder integreren in het bedrijf en zoeken zij naar een meer biologische invulling voor de opfok van stierkalfjes.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer