De Gezondheidsraad heeft nieuwe richtlijnen voor eiwitbronnen gepresenteerd die een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon aanbevelen. Dit moet het risico op chronische ziekten verlagen en is beter voor het milieu. Belangrijkste advies: minder vlees, meer peulvruchten en noten. Het advies, Richtlijnen goede voeding: eiwitbronnen en voedingspatronen 2025, is op 4 december aangeboden aan de ministeries van VWS en LVVN.
De richtlijnen geven concrete aanbevelingen voor eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten, zuivel, vis, vlees, eieren en vlees- en zuivelvervangers. Richtlijnen over andere productgroepen, zoals graanproducten en groente en fruit, volgen in een later advies.
Preventie van chronische ziekten
De Gezondheidsraad baseert de aanbevelingen vooral op preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Daarnaast is gekeken naar voedselveiligheid en – uitgebreider dan voorheen – naar de milieu-impact. Volgens de commissie is een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon zowel gezonder als beter voor het milieu. Dit sluit aan bij het advies uit 2023 over de eiwittransitie, waarin de Gezondheidsraad ook al pleitte voor minder vleesconsumptie.
De richtlijnen zijn bedoeld voor de algemene bevolking. Het Voedingscentrum vertaalt de adviezen naar praktische voorlichting over gezonde, duurzame en veilige eetpatronen, ook voor specifieke doelgroepen. De doorontwikkeling van de Schijf van Vijf, gebaseerd op de nieuwe richtlijnen, wordt in het voorjaar van 2026 verwacht.
Bron: Gezondheidsraad