Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijkheden voor korteketen uitsnijderijen en hoeveslagers worden onderzocht

Veehouders die hun vlees via korte ketens willen vermarkten, stuiten momenteel op grote obstakels. Slachthuizen en uitsnijderijen zijn vooral ingericht op grootschalige, exportgerichte productie, waardoor kleine partijen moeilijk verwerkt kunnen worden. Het kabinet van landbouwminister Jo Brouns werkt in Belgiƫ samen met het FAVV en het Steunpunt Korte Keten aan maatregelen om kleinschalige vleesverwerking te faciliteren, met het oog op realisatie rond 2027, zo meldt Vilt.

Een belangrijk onderdeel is de introductie van een 'light'-erkenning voor hoeveslagers, zodat zij naast hun eigen vlees ook dat van collega-veehouders kunnen verwerken binnen de korte keten, met behoud van voedselveiligheid. Daarnaast ondersteunt Vlaanderen initiatieven zoals mobiele slachthuizen en investeringen in eigen uitsnijderijen met subsidies tot 40 procent. Zo wordt kleinschalige verwerking economisch en praktisch haalbaarder.

Bron: Vilt

Gerelateerde artikelen → Zie meer