Van 20 tot en met 23 december vindt op het terrein van theatergezelschap Vis à Vis in Almere de tweede editie van de Polder Parade Wintermarkt plaats, georganiseerd door Wilde Keuze en Flevour. De markt biedt een overzicht van regionale producten uit Flevoland, waarbij bezoekers rechtstreeks kunnen inkopen bij boeren en voedselmakers. Het aanbod bestaat uit meer dan tweehonderd producten. Ongeveer 80 procent van de deelnemende boeren en voedselmakers werkt biologisch of biodynamisch.
© Stichting Wilde Keuze
De overige deelnemers zijn biologisch, maar nog niet gecertificeerd of gangbaar met specifieke aandacht voor rassenkeuze, biodiversiteit en smaak. Op de markt wordt duidelijk aangegeven welke producten biologisch of biodynamisch zijn.
Dagprogramma met workshops en activiteiten
De Wintermarkt richt zich op een breed publiek en biedt naast productverkoop een programma met workshops en activiteiten dat per dag varieert.
Op zaterdag 20 december verzorgt chef Jon Scobey een patisserieworkshop. In de avond volgt 'De Boer Op', een verhalenprogramma waarin vier Flevolandse boeren hun persoonlijke ervaringen delen tijdens een diner dat is samengesteld op basis van hun producten.
© Stichting Wilde Keuze
De Boer Op: verhalen uit de polder
'De Boer Op' is een samenwerking tussen de Polder Parade, theatergezelschap Vis à Vis en Mezrab House of Stories. Tijdens deze avond vertellen vier Flevolandse boeren over hun bedrijf, hun keuzes en de ontwikkelingen die hun werk hebben gevormd.
De groep bestaat uit een biodynamische boerin (Tineke van De Stadsboerderij), een teler die werkt met zowel biologische als biodynamische teelten (Rogier van Zonnespelt en Zonneboog), een teler die zich richt op smaakvolle rassen (Martin van Zonneheerdt) en een akkerbouwer met een intergenerationeel bedrijfsverhaal (Wim van Maatschap de Jonge).
Voor deze editie ontvangen de boeren begeleiding van professionele verhalenvertellers. Hun verhalen vormen de inspiratiebron voor vier lokale chefs, die ieder een gerecht ontwikkelen op basis van de producten en ervaringen die worden gedeeld. Het resultaat is een zesgangendiner waarin zowel de herkomst van de producten als de producenten zelf centraal staan. Na afloop krijgen bezoekers de mogelijkheid om de Wintermarkt nog kort te bezoeken. Op het terrein kunnen producten worden ingekocht bij Flevolandse boeren en makers.
Hiervoor dient een ticket gekocht te worden. Vóór 30 november kosten tickets 55 euro. Na die datum kost een ticket 65 euro. Alle informatie nalezen en tickets kopen kan via deze pagina.
© Stichting Wilde Keuze
Muziek, kookworkshops en familieprogramma
Op zondag 21 december treedt het Almeerse koor Het Hoge Zee op. Daarnaast verzorgt culinair designer Nina Olsson (Nourish Atelier) een workshop gericht op regionale ingrediënten.
Op maandag 22 december en dinsdag 23 december staat het familieprogramma centraal. Op maandag bereiden kinderen vanaf zeven jaar een driegangendiner. Op dinsdag vinden activiteiten plaats voor kinderen vanaf twee jaar, waaronder een modderkeuken, eenvoudige kookwerkvormen en het serveren van een klein diner aan ouders.
Afsluiting met gezamenlijke maaltijd
De Wintermarkt wordt op dinsdagavond 23 december afgesloten met een gezamenlijke Aanschuifmaaltijd. Tijdens deze maaltijd worden restproducten van de markt verwerkt tot een betaalbare maaltijd voor bezoekers, boeren en makers.
Volgens de organisatie is de Polder Parade bedoeld als ontmoetingsplek voor stad en platteland en als etalage voor regionale voedselproductie in Flevoland.
Gratis entree tickets kunnen besteld worden via deze pagina.
Voor meer informatie:
Robin Vroom
Stichting Wilde Keuze
+31644299975
www.wildekeuze.nl
www.polderparade.nl