Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Kramer, G. Kramer & Zonen

“Overstap naar biologisch is niet alleen revolutie, maar ook een stukje evolutie”

Tholen - In 2026 zet G. Kramer & Zonen een belangrijke stap: de eigen koolteelt gaat in omschakeling naar biologisch. De beslissing is niet zomaar genomen. Volgens Dirk Kramer, directeur van het bedrijf, spelen verschillende factoren mee. Het is een stap die zowel uit overtuiging als uit marktvraag voortkomt.

© G. Kramer en Zonen

Markt vraagt om bio
Voor een bedrijf waarvan de helft van de omzet al uit biologische gefermenteerde producten (zoals zuurkool en kimchi) bestaat, werd de stap onvermijdelijk. Kramer benadrukt dat de teelt de fermentatie moet volgen, niet andersom.

"Uiteindelijk is onze teelt toch dienend aan ons fermentatiebedrijf. We zien de markt daar gewoon tenderen naar meer biologisch en uiteindelijk zijn we als teler nu nog regulier. Dat vind ik niet gepast, als ons eindproduct uiteindelijk voor de meerderheid biologisch is."

Daarnaast speelt de unieke positie van zuurkool een rol in de marktvraag. "We zitten met zuurkool ook in een markt waar toenemende aandacht ligt op vrij unieke gezondheidsperspectieven, zoals de levende melkzuurbacteriën. Mensen die de waarde van gezonde voeding zien, kiezen dan ook vaak bewust voor biologische zuurkool."

© G. Kramer en Zonen

Meer dan een bedrijfseconomische som
Hoewel de marktvraag leidend is, is de omschakeling bedrijfseconomisch lastig rond te rekenen. Het gaat gepaard met een verplichte krimp in het teeltareaal omwille van de benodigde ruimere wisselteelt. Bovendien kent de omschakelperiode van twee jaar de lasten van lagere opbrengsten, zonder de lusten van een bio-certificering tot 2028.

Toch is er ook een sterke persoonlijke drijfveer: "Het is uiteindelijk ook een stap waar een stukje emotie en overtuiging in meespeelt. Het is een stukje noblesse oblige als marktleider en de wil de wereld iets beter achter te willen laten. Kool leent zich ook gewoon erg goed voor biologische teelt."

Kramer onderstreept dat G. Kramer en Zonen al 35 jaar ervaring heeft met de afname van biologische witte kool van telers en de fermentatie daarvan tot biologische zuurkool. Een geschiedenis die teruggaat tot een initiatief van zijn grootvader. "Mijn grootvader wilde bij het 100-jarig bestaan van het bedrijf, inmiddels alweer bijna 35 jaar geleden, zuurkool maken zoals zijn grootvader deed. Gemaakt van biologische witte kool. We hebben dat toen verpakt en tijdens de open dag was daar zeer veel belangstelling voor. Albert Heijn stapte als eerste grote retailer in, dat was de start van onze biologische zuurkool."

Evolutie in plaats van revolutie
De overstap naar de biologische teelt van witte kool is voor Kramer niet alleen revolutie, maar ook een stukje evolutie. "Zo zie ik dat ook echt. Het is niet dat we in één keer overstappen. We zijn al langer bezig met regeneratieve landbouw, iets wat me aan het hart gaat." Dirk is sinds tien jaar actief in het bedrijf en heeft in die periode samen met zijn team diverse initiatieven geïmplementeerd, zoals gewasrotatie, bokashi en oppervlaktefermentatie na de teelt. "Zo werken we aan een betere bodem en een betrouwbare, duurzame keten."

De eigen teelt van G. Kramer en Zonen levert ongeveer 20% van de totale hoeveelheid kool die het bedrijf fermenteert. De omschakeling is daarom enkel gepland voor de eigen teelt en niet voor de fermentatie van alle kool. Dit stelt het bedrijf in staat om leverzekerheid te blijven garanderen, wat cruciaal is voor de zuurkoolproductie.

© G. Kramer en Zonen

Omschakeling naar biologisch
De omschakeling staat nu gepland voor mei 2026. De grootste uitdaging voor de teeltpraktijk op de korte termijn ligt onverwacht bij de beschikbaarheid van de juiste planten op het juiste moment, gezien een recente krimp in de levering van biologische koolplanten. "Een belangrijke leverancier van biologische koolplanten kromp eerder al in van 8 miljoen naar 1,5 miljoen planten en met het onverwachte stoppen van Jongerius is het echt even een puzzel die gelegd moet worden."

Dankzij een precieze planning kan Kramer de omschakeling in mei laten plaatsvinden. "We willen de planten zo vroeg als mogelijk de grond in hebben dit jaar, maar dan moet de grond wel goed zijn en er niet te veel regen vallen."

De reis is begonnen en zal ongetwijfeld "interessant" worden, zoals Kramer het zelf al aankondigde, maar met een sterke basis van jarenlange ervaring en de overtuiging dat het beter en duurzamer moet kunnen. "Als we ons werk goed doen, kunnen we een betrouwbare keten voor onze klanten borgen."

Voor meer informatie:
G. Kramer & Zonen
Voorburggracht 141
1722 GC Zuid-Scharwoude
+31 (0)226 31 24 26
[email protected]
www.gkz.nl
www.zuurkoolrecepten.nl

Gerelateerde artikelen → Zie meer