Tholen - Het winterseizoen is in volle gang voor de biologische vollegrondsgroenten. Ook bij teler Pieter Vandooren is alles bijna binnen. "Qua vraag mag het alleen wel wat beter, want bijna alle producten zijn in overvloed aanwezig. Gelukkig verloopt voor ons een groot deel op afspraak, maar de daghandel is flauwtjes. Dit jaar laat het belang van contracten eens te meer zien."
© Pieter Vandooren
Bijna alle groenten zijn inmiddels binnen voor de biologisch teler uit Hooglede (België), waar momenteel prei, bloemkool, knolselderij, venkel en pompoen de klok slaan. "De bloemkolen zijn vorige week afgeoogst en ook de pompoenen zijn allemaal binnen en liggen in bewaring. Een deel van de knolselder is ook al binnen. Alleen zijn daar nog kisten bijgekocht die nog geleverd moeten worden. Zodra die er zijn, kunnen we verder oogsten. De laatste venkel wordt nu geoogst; binnen staat nog een klein beetje, maar dat zal eind volgende week ook afgerond zijn. Dan zitten we qua bloemkool, venkel, knolselderij en pompoen eigenlijk goed voor de winter."
Daghandel stil
In het begin van het seizoen waren er nog wel wat zorgen over de prei, maar dat is, zo stelt Pieter, weer de goede kant op gegaan. "We hebben in het begin van het seizoen wat problemen gehad met trips, maar dat is gelukkig onder controle gekomen. Dankzij de regen is de prei mooi bijgetrokken. Die stond op een bepaald moment wat licht door de droogte, maar dat is hersteld. De verkoop loopt ook gestaag door. We leveren vooral aan retail, waarmee we een vaste afspraak hebben, dus daar hebben we vrijwel nooit problemen. In de daghandel is de vraag er echter bijna niet. Dat is echt flauw, maar gelukkig hebben wij daar zelf weinig last van."
© Pieter Vandooren
"In knolselderij zijn we ook redelijk gedekt, maar naar pompoenen mag de vraag wel wat beter", vervolgt Pieter. "De oogst is wel mooi binnen. We hebben een nieuwe wasinstallatie en droogwand, dus dat helpt. Veel biotelers in België drogen hun pompoenen nog gewoon los in de loods, maar wij kunnen het nu beter gecontroleerd doen. Nu is het hopen dat we later in het seizoen nog wat extra vraag krijgen. Het zachte weer helpt de consumptie van wintergroenten natuurlijk niet. Als het warm is in november, kiezen mensen eerder voor tomaten en komkommers dan voor prei en pompoen. Volgende week wordt kouder weer voorspeld, dus hopelijk helpt dat."
Te weinig stockageruimte
Bovendien zijn er ook de nodige uitdagingen in het diepvriessegment, waar Pieter bloemkool levert. "Er is wel vraag, maar het probleem is dat er minder stockageruimte beschikbaar is. Alles is er voldoende. Spruiten zijn er voldoende, wortelen worden geleverd en dat moet ook allemaal worden bewaard. Dan moeten fabrieken extra ruimte bij huren. Echter, dat is uitermate duur, omdat de frietfabrieken ook niet verkopen wat ze willen verkopen. Er wordt dus een beetje gestreden voor de bewaringsruimte die er is." Hoe dat dan opgelost wordt? "Ja, knolselderij schuiven ze vooruit naar volgend jaar. Hopelijk is er dan weer plaats en ik hoor dat wat diepvriesproducten van West-Vlaanderen naar Vlissingen gaan. Daar staan grote diepvriesruimtes die verhuurd kunnen worden. Dan wordt het daar bewaard."
© Pieter Vandooren
"We hebben in goede omstandigheden groenbedekkers kunnen zaaien. Een goede basis voor een succesvolle oogst volgend jaar"
Het zorgt er echter wel degelijk voor dat er keuzes gemaakt moeten worden in welke producten men bewaart. "Dan speelt er ook nog een kistentekort momenteel. Er is bij Horafrost natuurlijk een brand geweest, dus die hebben heel veel kisten nodig. Dat speelt ook mee. Er is naar bepaalde producten dus wel vraag, maar er moet ook plaats en mogelijkheden zijn om het te sorteren en te bewaren. Het zijn niet de meest voor de hand liggende uitdagingen, maar alles hangt met elkaar samen. Als er ergens een probleem is, voel je dat altijd verderop in de keten."
Contracten steeds belangrijker
Het laat, volgens hem, eens te meer zien hoe belangrijk contracten in biologisch zijn geworden. "Ook in conventioneel zie je natuurlijk dat afhankelijk zijn van de daghandel erg risicovol kan zijn, maar zeker in biologisch moet je afspraken hebben. Dat wordt dit jaar weer duidelijk. Als je geen contracten hebt, heb je een probleem. De markt is gewoon verzadigd. Afhankelijk zijn van de daghandel wordt steeds problematischer. Gelukkig hebben wij goede relaties en als je goed samenwerkt met de retail en je afspraken nakomt, merk je dat zij dat waarderen. Dat versterkt je positie in de markt, en dan laten ze je ook niet zomaar vallen."
© Pieter Vandooren
"Het is zeker niet te nat om prei te rooien"
Voor meer informatie:
Pieter Vandooren
Yokkerstraat 6
8830 Hooglede, België
Tel.: +32 472292756
[email protected]