Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roelant Komen en José Cubero, BeFair Bio:

"Biologische avocado’s zie je tegenwoordig steeds meer in het schap"

Tholen - Wie aan avocado's denkt, denkt wellicht aan hippe toast, voedzame bowls of gezonde vetten. Bij BeFair Bio, een jong bedrijf met wortels in Nederland en Peru, lusten ze ook wel een lekkere bowl, toch zijn eerlijke handel, duurzame teelt en sociale betrokkenheid de eerste woorden die bij hen opkomen als avocado ter sprake komt.

© Izak Heijboer | BioJournaal.nl
Roelant Komen, Yesy Lalupu en José Cubero van BeFair Bio op de voorbije Fruit Attraction

"We wilden het anders doen," vertelt Roelant Komen, medeoprichter van BeFair Bio, dat drie jaar geleden het licht zag. "Natuurlijk willen we een betrouwbare leverancier zijn voor onze klanten, maar de natuur en de telers krijgen minstens zoveel aandacht." BeFair Bio is gespecialiseerd in biologische en sociaal gecertificeerde groenten en fruit. Het bedrijf werkt internationaal en heeft kantoren in Nederland en in Piura, een stad in het noorden van Peru.

De naam en het logo – een bij – zijn zorgvuldig gekozen. "De bij – het Engelse woord 'bee' klinkt ook door in onze naam – staat symbool voor biodiversiteit en voor de rol die bestuivers spelen in het ecosysteem," legt importmanager José Cubero uit. BeFair Bio werkt samen met tientallen kleine en middelgrote telers, voornamelijk in Peru, maar ook in andere landen in Latijns-Amerika en Afrika.

Avocado's uit een ideaal klimaat
Peru is voor BeFair Bio het kloppend hart van de avocadohandel. "De omstandigheden zijn er ideaal," zegt José. "In de woestijnachtige zones is de ziektedruk laag en zijn er nog maagdelijke landbouwgronden beschikbaar. De Peruaanse overheid investeert bovendien actief in landbouw." Het Peruaanse zusterbedrijf, BeFair Bio Peru, begeleidt zo'n veertig avocado- en evenveel mangotelers. Vier van hun agronomen zijn zelf ook teler, wat de betrokkenheid ten goede komt. "Inmiddels kijken we ernaar uit om ons aanbod in Peru uit te breiden met bijvoorbeeld druiven en grapefruit."

© BeFair Bio

Reizen van drie weken
Peruaanse avocado's, waarvan de teelt zich uitstrekt van La Libertad in het noorden van het land tot ongeveer Lima in het centrum, zijn beschikbaar van april tot september. "Daarna betrekken we de avocado's uit Mexico," zegt sales manager Roelant Komen. "Vanaf november schakelen onze klanten dan over naar product uit Spanje."

De Peruaanse avocado's doen er ongeveer drie weken over om Europa te bereiken. "Ze reizen in zogenoemde CA-containers – Controlled Atmosphere – die zorgen voor een langere houdbaarheid. Voor trajecten van meer dan twee weken is dat echt noodzakelijk. De mango's, die van week 46 tot half april beschikbaar zijn, worden niet in CA-containers vervoerd. Dat werkt prima, zolang de keten goed op elkaar afgestemd is."

De concurrentie: Kenia en Mexico
Twee andere spelers op de avocadomarkt zijn Kenia en Mexico. "Keniaans product komt ongeveer in dezelfde periode als het Peruaanse op de markt, maar kampt nogal eens met kwaliteitsproblemen," vertelt José. "Ze zijn te lang onderweg via Kaap de Goede Hoop en komen van heel veel kleinschalige telers, waardoor de kwaliteit niet altijd homogeen is."

© BeFair Bio

Waarom biologisch?
De vraag naar biologische avocado's groeit gestaag. "Je vindt ze tegenwoordig zelfs bij discounters," merkt Roelant op. "De inflatiegolf is gelukkig voorbij, en de markt is hersteld." Een biologische avocado kan duurder zijn dan de gangbare tegenhanger, afhankelijk van marktomstandigheden. "Afgelopen zomer was het verschil duidelijk: bio-avocado's gingen minstens 30% duurder over de toonbank, omdat er grote hoeveelheden conventionele avocado's op de markt waren. Die drukten de prijs naar beneden."

"We beginnen altijd bij de kostprijs en bouwen van daaruit de verkoopprijs op. Zo garanderen we een leefbaar inkomen voor onze telers. Bovendien is de verkoopprijs stabieler, want supermarkten promoten bio minder agressief dan gangbaar product, dat tijdens de aanbodpieken met aanzienlijke volumes op de markt kan komen." Ook de teeltkosten kunnen tot een kwart uitstijgen boven die van conventionele teelt. "Er is meer handwerk, zeker bij het uitdunnen, want dat kan niet chemisch. Je hebt ook meer risico's qua opbrengst," legt José uit.

© BeFair Bio

Klein maar krachtig
Biologische avocado's zijn vaak wat kleiner van stuk, onder invloed van het klimaat en de beperkingen van niet-chemische teelt. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, vindt BeFair Bio. "We verkopen alle maten, ook de kleintjes, bijvoorbeeld aan markten zoals China. Zij staan daar zeker voor open." Daarnaast werkt het bedrijf in Europa niet alleen met supermarkten, maar ook met biologische speciaalzaken, groothandels en verwerkers. "Supermarkten nemen vooral de middenmaten af. Kleine of grote avocado's kunnen we ook elders kwijt. Zo blijft de teler, van wie wij de volledige oogst afnemen, niet met overschotten zitten."

Sommigen denken dat je bij een dikke vrucht als een avocado weinig last hebt van chemische gewasbeschermingsmiddelen, omdat je de schil niet eet. Dat is een misvatting, volgens Roelant: "De wortels nemen stoffen op uit de bodem. Die komen uiteindelijk ook in het vruchtvlees terecht. Biologische teelt is dus gezonder, niet alleen voor de bodem, maar ook voor de mens, zowel hier als in het land van herkomst."

© BeFair Bio
Eigen gefabriceerde compost

Meer dan alleen avocado
Hoewel avocado's een belangrijk deel van hun aanbod vormen, importeert BeFair Bio ook mango's uit Peru, Brazilië, Ivoorkust, Burkina Faso en Senegal. Limes komen uit Colombia en Brazilië, citrus en druiven uit Chile, Zuid-Afrika, en hardfruit uit Argentinië en Chili. Gember, eveneens een belangrijk bio-product, kopen ze in bij andere Peruaanse telers. "Gember is een groeimarkt, en het past goed binnen ons assortiment van smaakvolle, gezonde producten," zegt Roelant.

De grootste afzetmarkt voor BeFair Bio is de Duitstalige regio: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Maar ook Frankrijk en Nederland zijn belangrijk. Oost-Europa toont groeipotentieel, al blijft het volume daar voorlopig beperkt. En zo blijft het jonge bedrijf aan de weg timmeren. "En dat is ook nodig, als we steeds meer lokale gemeenschappen willen ondersteunen via ecologische en sociale projecten, zoals bijvoorbeeld onze onlangs geopende compost-site in Peru. We hebben onze mango- en avocadotelers al een hoeveelheid van onze eigen gefabriceerde compost kunnen geven en de resultaten zijn hoopgevend," besluit José.

Voor meer informatie
Roelant Komen
BeFair Bio
ABC Westland 305
2685 DD Poeldijk
Tel: +31 (0)174 257 213
Mob: +31 (0)6 1907 5650
[email protected]
www.befairbio.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer