Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
afzet stijgt 30%; Duitsland, Frankrijk en VAE belangrijkste exportmarkten

Siciliaanse bio amandelteelt groeit 15% dankzij gunstig weer

"De nieuwe oogst bevestigt de kwaliteit van het Siciliaanse amandelras Vinci a tutti", zeggen de ondernemers Stella, Samantha en Giuseppe Vetriolo, die zich met hun bedrijf Convicinum richten op de teelt van biologische amandelen.

De opbrengst is dit jaar met 10 à 15% gestegen ten opzichte van 2024. Die groei komt vooral door een regelmatige bloei en een goede vruchtzetting, dankzij het milde voorjaarsweer. De Vinci a tutti is geliefd vanwege haar zoete smaak, hartvormige pit en hoog oliegehalte. De oogst loopt van eind augustus tot half september.

© ConvicinumSamantha en Giuseppe met hun vader Calogero Vetriolo

Hoewel het voorjaar een vroege bloei stimuleerde, hebben de hete zomers de maatvoering wel beïnvloed, vooral in percelen die niet beregend konden worden. Toch hebben deze extreme weersomstandigheden de kwaliteit eerder versterkt dan verzwakt. De amandelen bevatten dit jaar meer aromastoffen, zijn rijk aan olie en hebben een diepe, complexe smaak, precies wat deze variëteit zo bijzonder maakt.

De markt voor biologische producten blijft stabiel groeien. De doelgroep bestaat vooral uit consumenten uit het hogere inkomenssegment, die bewust kiezen voor duurzame, traceerbare producten met een duidelijke herkomst.

© Convicinum

Convicinum speelt daar handig op in met verschillende verpakkingsvormen. Voor de retail zijn er biologische, gepelde amandelen in zakjes van 120 gram, 500 gram en 1 kilo. Voor groothandels en traditionele verkoopkanalen zijn niet-gepelde amandelen beschikbaar in zakken van 1, 5 en 10 kilo. Daarnaast is er een luxe lijn in geschenkverpakkingen van 120 gram, bedoeld voor de fijnproever en de export.

© Convicinum

Ook de vraag naar amandelproducten stijgt. De Vinci a tutti wordt nu ook verwerkt tot biologische amandelmeel, -pasta en -granulaat. Deze zijn vooral populair in de bakkerijsector, de zoetwarenindustrie en bij ijsmakers.

© Convicinum

Ongeveer 90% van de amandelverkoop onder het eigen merk blijft binnen Italië, met name in het midden en noorden van het land.

© Convicinum

De overige 10% gaat naar het buitenland, met een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste exportmarkten zijn Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

© Convicinum

Tot slot benadrukken de Vetriolo's de groei van directe verkoop en online bestellingen. "Onze webshop en rechtstreekse verkoop blijven in de lift zitten, met een stijging van 30% ten opzichte van 2024. Dat laat zien dat consumenten de voorkeur geven aan korte ketens en een product met een verhaal."

Voor meer informatie:
Convicinum
Via 4 novembre, 85
94012 Barrafranca (EN) – Italië
Tel: +39 333 447 7342
[email protected]
www.convicinum.it

Gerelateerde artikelen → Zie meer