Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische cranberryteelt helpt bij herstel van waardevolle veengebieden

Biologische versspecialist Eosta kondigt de start en verdere uitbreiding aan van haar biologische cranberry-programma. Dit initiatief helpt, zo geven ze aan, om enkele van de grootste milieuproblemen van Nederland aan te pakken, die verband houden met melkveehouderij in kwetsbare veengebieden.

Vanaf begin november tot eind december levert Eosta biologische cranberry's van The Cranberry Company. Het bedrijf teelt de bessen op 18 hectare veengrond in de Krimpenerwaard.

© Eosta

Hoewel cranberry's van oudsher met de feestdagen worden geassocieerd, groeit de vraag in heel Europa en daarbuiten. Grote volumes worden geëxporteerd naar onder andere biologische en speciaalzaken in Duitsland, en naar de Britse biologische supermarktketen Able & Cole.

De grootste impact van The Cranberry Company ligt echter dichter bij huis - "En dat komt net zo goed door de vooruitstrevende teeltmethoden als door het product zelf", aldus Eosta.

Een levensvatbaar alternatief
In natte veengebieden, waar decennia van melkveehouderij hebben geleid tot bodemdegradatie, waterverlies en een verhoogde kwetsbaarheid voor zeespiegelstijging, laat The Cranberry Company zien dat het vervangen van koeien door cranberry's, zo stellen ze, niet alleen ecologisch zinvol is, maar ook economisch haalbaar.

"In gebieden waar melkveehouderij steeds problematischer wordt, biedt cranberryteelt een klimaatpositief alternatief. Door de veengrond nat te houden, wordt CO₂-uitstoot door veenoxidatie verminderd, bodemdaling tegengegaan en biodiversiteit gestimuleerd."

"Daarnaast zorgen onze innovatieve teeltmethoden voor een betere productkwaliteit en langere houdbaarheid. De 100% biologisch geteelde cranberry's zijn rijk aan antioxidanten en vitamines en worden droog geoogst. In tegenstelling tot de gangbare 'natoogst', waarbij velden onder water worden gezet en de bessen worden losgeschud."

© Eosta

Consistente topkwaliteit
Volgens Matthijs Crouwers van The Cranberry Company levert deze aanpak stevige, smaakvolle bessen van constante kwaliteit op, met een langere houdbaarheid dan bij nat geoogste cranberry's.

Hij legt uit: "We zijn nu bijna tien jaar bezig in veengebieden waar bodemdaling een groot probleem is. We bevinden ons twee tot drie meter onder zeeniveau, en het ontwateren van het veen voor melkveehouderij zorgt ervoor dat het land nog verder daalt. We moeten de veengebieden vernatten – en we hebben ontdekt dat we er cranberry's op kunnen telen. Maar we doen meer dan alleen biologische cranberry's verbouwen: het draait ook om veenherstel, bodembehoud, het tegengaan van klimaatverandering en het bevorderen van biodiversiteit."

Met steun van Eosta sinds de eerste oogstjaren, breidt The Cranberry Company haar productie jaarlijks uit. Inmiddels kan het bedrijf alle cranberries leveren die Eosta dit seizoen verkoopt.

Casper Velthuijs, Eosta's Productmanager Cranberries, zegt: "Dit zijn cranberry's van uitstekende kwaliteit, met een lange houdbaarheid. Daardoor kunnen we een aantal van de gebruikelijke opslagproblemen bij cranberry's voorkomen.

Vanuit duurzaamheidsperspectief is dit bovendien een waardevol product, omdat het oxideren van veenlandschappen een groot probleem vormt – en zij daarvoor een oplossing hebben gevonden."

Voor meer informatie:
Eosta
IJsermanweg 15
2742 KH Waddinxveen
Tel: +31 (0)180 635500
[email protected]
www.eosta.com

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer