In de herfst is het weer tijd voor de pompoen. "Onze pompoen is net even anders. Teler Sijbrand Westra teelt deze kleurrijke groente op een bijzondere manier: biologisch-dynamisch", schrijft Jumbo op LinkedIn.
© Jumbo
Sijbrand Westra: "Bij ons staat de natuur centraal. Naast landbouwgrond hebben we bloemenstroken, natuurvriendelijke oevers en zelfs een eigen bos. Zo trekken we meer vogels, bijen en vlinders aan."
Een goede aarde is de basis voor de biologische pompoen van Sijbrand: "We maken jaarlijks duizenden kilo's compost en gebruiken rustgewassen zoals gras. Een gewas komt pas na acht jaar terug op hetzelfde stuk grond – de pompoen zelfs pas na twaalf jaar. Zo blijft de bodem gezond en krijgen ziektes geen kans."
Deze teler gaat ook zorgvuldig om met mest. "We gebruiken weinig, en als we dat doen, komt die van biologische veehouders uit de buurt. Alles draait om de kringloop: wat van het land komt, voedt de dieren, en via hun mest gaat het weer terug naar het land," vertelt Sijbrand.
Bron: Jumbo, LinkedIn